Kako umor utječe na kvalitetu izvedbe nogometaša?

Foto: Shutterstock

MNOGA su istraživanja dokazala da približavanjem kraju utakmice i povećanjem razine umora, dolazi do narušavanja raznih pokazatelja situacijske uspješnosti. U ovom članku saznajte koji pokazatelji bilježe opadanje s povećanjem količine umora te ono što je još bitnije - kako spriječiti opadanje izvedbe u uvjetima umora.
 
Definicija umora
 
U fiziologiji vježbanja umor je definiran kao akutna nesposobnost realizacije vježbe ili gibanja koja dovodi do nemogućnosti očitovanja maksimalne sile, a posljedica je akumulacije metabolita ili iscrpljivanja energetskih zaliha.
 
Umor negativno utječe na smanjenje tehničko-taktičkih i fizičkih pokazatelja zabilježenih tijekom utakmice. Možemo ga smatrati remetećim faktorom u ostvarivanju kvalitetnog nastupa na utakmici. Iz toga možemo jednostavno zaključiti da trening kojim bi smanjili ili odgodili pojavu umora u utakmici ima veliku važnost u cjelokupnom treningu nogometaša.
 
Što kažu istraživanja?
 
Mnoga dosadašnja istraživanja bavila su se proučavanjem utjecaja umora na rezultate u raznim pokazateljima fizičkog rada i tehničko-taktičke uspješnosti u nogometnoj utakmici. U nastavku smo pripremili sažeti prikaz rezultata istraživanja koja su se bavila ovim problemom.
 
Kod nogometašica seniorskog uzrasta umor uzrokovan utakmicom utječe na narušavanje kvalitete izvođenja intenzivnih isprekidanih aktivnosti i brzinsku izdržljivost.
 
Umor uzrokuje značajno smanjenje kontrakcije mišića prednje i stražnje strane natkoljenice te narušavanje brzine i skočnosti. Kako je isto istraživanje pokazalo da umor uvjetuje opadanje frekvencije koraka, pretpostavka je da upravo zbog toga dolazi do narušavanja brzine.
 
U istraživanju koje je analiziralo 416 utakmica talijanske Serie A pokazalo se da se veće udaljenosti pretrče u prvom poluvremenu te da u drugom poluvremenu dolazi do smanjenog broja kontakata s loptom, broj kratkih dodavanja i broj uspješnih kratkih dodavanja. Ovo istraživanje dalo je još neke zanimljive rezultate: manje uspješne ekipe prijeđu veću ukupnu udaljenost tijekom nogometne utakmice, dok uspješnije ekipe prijeđu veće udaljenosti s loptom u svom posjedu i pritom ostvare znatno veći broj kontakata s loptom, kratkih dodavanja, uspješnih kratkih dodavanja, udaraca prema golu i udaraca u okvir gola. Ovo dokazuje da uspješne ekipe imaju veći posjed lopte te da manji posjed lopte zahtjeva veću količinu trčanja, a time i veći umor.
 
Pad istrčanih udaljenosti, posebice onih istrčanih u visokom tempu zabilježen je i u drugim istraživanjima. Nakon visoko-intenzivnih petominutnih intervala utvrđeno je značajno opadanje broja ukupnih dodavanja, broja kontakata s loptom i broja duela. Osim toga, više se pretrči tijekom prvih 15 minuta utakmice nego tijekom zadnjih 15 minuta, dok nakon najintenzivnijeg petominutnog intervala utakmice dolazi do opadanja kondicijskih pokazatelja za 12 posto u odnosu na prosjek utakmice.
 
Od pokazatelja tehničke izvedbe, istraživanja su pokazala da umor uzrokuje pad preciznosti udarca i kontrole lopte te kvalitetu kratkih dodavanja.

Kako možemo smanjiti opadanje kvalitete izvedbe u uvjetima umora?
 
Ako želimo odgoditi pojavu umora i tako osigurati visoku kvalitetu izvedbe kroz veći dio utakmice, moramo se posvetiti unaprjeđenju pokazatelja aerobne i anaerobne izdržljivosti. Dosadašnja istraživanja dokazala su pozitivnu povezanost udaljenosti pretrčane tijekom utakmice i rezultata u testovima aerobne izdržljivosti (primjerice Yo-Yo test).
 
Isto se pokazalo i za tehničku izvedbu. Narušavanje kvalitete kratkih dodavanja manje će se narušavati nakon provedenih treninga za razvoj funkcionalnih sposobnosti na razini od 90 do 95 posto od maksimalne frekvencije srca.11 Također, manje narušavanje zabilježeno je kod onih koji postižu bolje rezultate u Yo-Yo testu.
 
Posljednje istraživanje koje ćemo ovdje navoditi provedeno je na mladim nogometašima (starosne dobi 15 godina). U njemu se pokazalo da je opadanje tehničke izvedbe povezano s ukupnom udaljenošću pretrčanom u Beep testu, s udaljenošću prijeđenom od dostizanja anaerobnog praga pa do kraja Beep testa i s relativnim maksimalnim primitkom kisika (ultimativni pokazatelj izdržljivosti). Prema tome, viša razina aerobne i anaerobne izdržljivosti rezultirat će manjim narušavanjem tehničke izvedbe kod mladih nogometaša. Parametri koji prikazuju brzinu, agilnost i brzinu oporavka te parametri koji daju informacije o anaerobnom pragu i maksimalnoj frekvenciji srca, nemaju statistički značajnu povezanost s narušavanjem tehničke izvedbe kao posljedice umora.
 
Završna riječ
 
U ovom članku pružena je iscrpna analiza rezultata dosadašnjih istraživanja. Vidjeli smo da s trajanjem nogometne utakmice dolazi do povećanja razine umora, a to onda uzrokuje postepeno opadanje izvedbe nogometaša. Tada nogometaš manje trči, rjeđe ima loptu u posjedu i više griješi kada dođe u posjed lopte. Zato je bitno znati kako spriječiti ili barem odgoditi  pojavu umora. U ovom članku pružili smo Vam ovu informaciju, a na Vama je da je pokušate iskoristi u svom treningu.
 
Izvor: Fitness trener 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.