Vitamini C i E - Zaštitnik ljudskog organizma i vitamin mladosti i ljepote

Foto: Shutterstock
 
TEŠKO je izdvojiti najbolje vitamine. No, kada pogledamo koji se vitamini najčešće preporučuju te nalaze svoje mjesto u svakodnevnoj primjeni moramo izdvojiti vitamin C. Osim njega istaknut ćemo također i vitamin E kojeg popularno znaju nazivati vitaminom mladosti i ljepote.
 
Vitamin C
 
Vitamin C (askorbinska kiselina) pronalazimo u svježem voću i povrću, a jedan je od najispitivanijih i najviše opisanih vitamina te prvi sintetski dobiveni vitamin. Sudjeluje kao reducens (tvar koja otpušta elektrone) u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Najbogatiji prirodni izvor vitamina C su prije svega agrumi (naranče, mandarine, limun), šipak, višnja, crni ribiz, lisnato povrće, kupus, krumpir, paprika i sl., dok u mlijeku i životinjskim tkivima nalazimo malo vitamina C. Preporučene dnevne količine (RDA) za odraslu zdravu osobu iznosi 75-90 mg dok se u terapijske svrhe koriste i znatno veće doze.
 
Kao snažan antioksidans,  štiti stanice od visokoreaktivnih i štetnih tvari (slobodnih radikala). Time pridonosi jačanju imunološkog sustava organizma, ali također sprječava različite degenerativne promjene. Potpomaže imunološki sustav stimulirajući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje napadaju strane antigene (bakterije i viruse). Vitamin C neophodan je za formiranje kolagena, vezivnog "materijala" važnog za izgradnju kože, hrskavice, kostiju, krvnih žila, tetiva... Također on je i prirodni antihistaminik, što znači da pomaže pri ublažavanju alergijskih reakcija. Važan je za normalno funkcioniranje živčanog sustava kao i za sazrijevanje eritrocita, crvenih krvnih stanica koje našem organizmu (njegovim stanicama) dopremaju kisik.
 
Vitamin E
 
Vitamin E predstavljaju u mastima topljivi tokoferoli koji u organizmu djeluju kao jako dobri antioksidansi. Vitamin E najčešće pronalazimo u hrani životinjskog podrijetla (meso, jaja), ali i biljkama. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja posebno suncokretovo i bučino te nešto manje maslinovo. Razne sjemenke poput badema, kikirikija, oraha i drugih također su dobar izvor E vitamina. Preporučene dnevne doze za odraslu žensku osobu su 40 mg, a za odraslog zdravog muškarca su 60 mg. Nalazi se u svim tkivima u organizmu, a najviše ga je u jetri, masnom tkivu i mišićima.
 
Kao jedan od najjačih antioksidansa u tijelu s pravom je dobio nadimak "vitamin mladosti i ljepote". Taj nadimak pripao mu je zato što svojim antioksidativnim djelovanjem uvelike pridonosi održavanju stabilnih tjelesnih stanica, štiti od procesa preranog starenja te ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja cijelog organizma. Kao vitamin topljiv u mastima (lipofilni) ima poseban značaj u očuvanju staničnih membrana, a time i u prevenciji niza degenerativnih promjena i bolesti. Važan je nadalje za zdravlje srca i krvnih žila, jer prevenira aterosklerotske promjene i poboljšava protočnost krvi (antitrombotsko djelovanje). On kao i C vitamin snažno potiče imunološke procese, smanjuje upale te pomaže održati kožu vitalnom i zdravom. Nedostatak ovog vitamina je vrlo rijedak, a može se pojaviti jedino nakon iscrpljenosti (radnim zadatcima ili napornim treninzima) i neadekvatne prehrane koja traje mjesecima (razne neprimjerene dijete).
 
Za sam kraj želio bih istaknuti kako vitamini C i E nisu svemogući lijek koji će vas održati zdravima i lijepima čitav život, ali svakako imaju velik doprinos u očuvanju zdravlja te provođenju redovitih životnih procesa. Vitamini i minerali se nikako ne smiju uzimati kao "čarobne pilule" u zamjenu za zdrav način prehrane, nego samo kao dodatak prehrani!

Izvor: Fitness trener
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.