Dijabetes, složeni metabolički poremećaj karakteriziran povišenim razinama šećera u krvi, pogađa milijune ljudi diljem svijeta i predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike ako se ne liječi. Iako genetika može izazvati predispoziciju za dijabetes kod nekih osoba, čimbenici načina života igraju ključnu ulogu u nastanku i napredovanju.
Određene navike, ako se ne kontroliraju, mogu pridonijeti razvoju dijabetesa, tvrdi dijetetičarka Kimberley Wiemann. Te navike mogu dovesti do dugotrajnog povišenja razine šećera u krvi, povećavajući rizik od dijagnoze dijabetesa. Ovo su četiri uobičajene koje je Wiemann istaknula.
Jedna uobičajena navika koja može dovesti do dijabetesa je sjedenje i gledanje televizije (ili sudjelovanje u nekoj drugoj sjedilačkoj aktivnosti) neposredno nakon večere. "Kako biste spriječili da razina šećera u krvi predugo bude previsoka, odlična je ideja otići u šetnju nakon obroka, osobito večere", kaže dijetetičarka za SheFinds.
Uživanje u slatkim desertima kasno navečer također može povećati rizik od dijabetesa. "Mnogi deserti bogati su šećerima, što može uzrokovati porast razine šećera u krvi", navodi Weimann. To dugotrajno povišenje razine šećera u krvi može dovesti do povišene razine A1C, markera za dijagnozu dijabetesa.
Ako pokušavamo smršavjeti, restriktivna dijeta često se može činiti kao najbrži put do cilja. Međutim, to dolazi s mnogim nedostacima. Fokusiranje isključivo na ograničavanje kalorija može biti štetno za osobe s rizikom od dijabetesa.
Wiemann naglašava: "Kvaliteta prehrane i hranjivih tvari važnija je od broja unesenih kalorija. Jednostavno smanjenje kalorija može dovesti do neadekvatnog unosa esencijalnih nutrijenata, poput proteina i ugljikohidrata bogatih vlaknima, koji su neophodni za pravilnu prehranu i prevenciju dijabetesa."
Unatoč vjerovanjima, potpuno izbjegavanje ugljikohidrata može biti kontraproduktivno za prevenciju dijabetesa, ističe dijetetičarka. Tvrdi da zdravi ugljikohidrati, bogati vlaknima, mogu spriječiti ili kontrolirati dijabetes sprječavanjem skokova u razini šećera u krvi.
Ugljikohidrati bogati vlaknima pomažu usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, smanjujući rizik od povišene razine šećera u krvi i otpornosti na inzulin.