Liječnici trebaju prepisivati manje antidepresiva i kraće terapije, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

LIJEČNICI bi trebali prepisivati ​​manje antidepresiva i na kraći period zbog nesigurnosti u pogledu njihove učinkovitosti, pokazao je pregled postojećih dokaza. Nuspojave i simptomi ustezanja povezani s antidepresivima mogu nadmašiti prednosti koje se uglavnom vide u slučajevima teške depresije, rekli su istraživači, a piše The Independent.

Žene dobivaju znatno više terapije antidepresivima od muškaraca

Procjenjuje se da je 7.8 milijuna ljudi u Engleskoj, što je ekvivalent jednoj od šest odraslih osoba, dobilo barem jedan recept za antidepresive u razdoblju 2019.-2020. Broj recepata bio je 50 posto veći kod žena.

Pregledom objavljenim u Drug and Therapeutics Bulletinu utvrđeno je da se većina dokaza o učinkovitosti antidepresiva temelji na placebom kontroliranim ispitivanjima koja su trajala između šest i 12 tjedana.

Istraživači s University Collegea u Londonu i Royal Cornwall Hospitals NHS Trusta rekli su da rezultati placebo skupine i onih koji su uzimali lijek ne zadovoljavaju prag za "klinički važnu razliku".

Problem nuspojava

Međutim, nuspojave među onima kojima su davani selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), moderni tip antidepresiva, bile su česte. Jedan od pet pacijenata prijavio je pospanost tijekom dana, suhoću usta, obilno znojenje i debljanje.

Jedan od 10 rekao je da se osjeća nemirno ili mučno, da ima grčeve mišića, zatvor, proljev i vrtoglavicu. Osim toga, četvrtina onih koji su uzimali lijekove prijavila je seksualne poteškoće.

"U svjetlu ove nesigurne ravnoteže koristi i štete, trebali bismo ponovo revidirati široko rasprostranjeno - i sve veće - prepisivanje antidepresiva", rekli su istraživači.

Utjecaj antidepresiva na najvažnije aspekte pacijenata

Drugi problem s postojećim dokazima, koji su istaknuli stručnjaci, jest da se ne mjeri učinkovitost antidepresiva na ishode koji su pacijentima najvažniji. Studije su se prvenstveno fokusirale na mjerenje simptoma depresije, a ne na ispitivanje društvenog funkcioniranja ili kvalitete života pacijenata.

Osim toga, istraživači su otkrili da oni koji dulje vrijeme uzimaju antidepresive često doživljavaju simptome ustezanja kao što su tjeskoba, nesanica, uznemirenost, promjene apetita i depresija, po prestanku uzimanja lijekova.

Postupno smanjenje doze može najbolje pomoći pacijentima da prestanu, iako "nema jamstva da će pacijenti izbjeći posljedice kao što su dugotrajne seksualne nuspojave ili uporni simptomi ustezanja čak i uz oprezno smanjenje", rekli su istraživači.

Podrška pri prestanku terapije

Napomenuli su da će dugotrajnim korisnicima antidepresiva možda trebati pomoć da ih prestanu koristiti, ali "trenutačno ne postoje namjenske usluge NHS-a koje bi podržale prestanak korištenja antidepresiva".

2018. godine međunarodna studija koju su vodili istraživači Sveučilišta Oxford i japanskog sveučilišta Kyoto proučavala je podatke ispitivanja antidepresiva u kojima je sudjelovalo više od 116.000 sudionika.

Otkrili su da su "svi antidepresivi bili učinkovitiji od placeba kod odraslih osoba s velikim depresivnim poremećajem". Andrea Cipriani, vodeći autor studije, rekao je da rezultati pokazuju da su antidepresivi "učinkovito sredstvo za depresiju".

"Neliječena depresija veliki je problem zbog tereta za društvo", rekao je za The Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.