Foto: WeHeartIt
Pizze, hamburgeri - osim veće količine natrija, ovakve grehote imaju i previše šećera te ugljikohidrata pa se tijelo još više bori zadržati dovoljno vode.
Slatkiši, a pogotovo bomboni i žvakaće gume, uz obilje šećera sadrže i šećerne alkohole, poznate kao sorbitol i glucitol. Njih organizam nije u stanju provariti te se oni talože u crijevima i privlače brojne bakterije. Otud velika nadutost, pogotovo kod ljudi kojima šećeri i inače smetaju.
Slična je stvar i kod ljudi s intolerancijom na laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda koji su također čest okidač nadutosti.
Što se pak voća tiče, ljudi obično pate od problema uzrokovanih kiselinama pa citrusi nisu najsretnije rješenje, a kod povrća, zna se - postoje neke vrste koje jednostavno napuhuju više od drugih.
To su grašak, karfiol, brokula, odnosno sve one vrste koje sadrže šećere oligosaharide koje neki ljudi teško probavljaju.
No kako nije svaka nadutost znak za uzbunu, ona obično ne traje duže od 2-3 sata, a ako potraje dulje od tri dana, obratite se stručnjaku koji će otkriti uzrok problema.