Iako je zdrava prehrana ključna za postizanje fitness ciljeva, određene namirnice mogu negativno utjecati na performanse ako se konzumiraju neposredno prije vježbanja. Čak i ako su nutritivno vrijedne, neke namirnice mogu usporiti probavu, izazvati nelagodu ili smanjiti razinu energije tijekom treninga. Prema istraživanjima, ovo su namirnice koje treba izbjegavati prije treninga.
Namirnice poput avokada i orašastih plodova bogate su zdravim mastima, ali ih tijelo probavlja sporije, što može otežati protok krvi prema mišićima tijekom vježbanja i uzrokovati grčeve. Studija iz 2018. godine otkrila je da konzumacija masne hrane prije treninga može dovesti do osjećaja tromosti i probavnih smetnji, jer se masti razgrađuju sporije od ugljikohidrata. Umjesto toga, preporučuje se obrok s ugljikohidratima i umjerenom količinom nemasnih proteina tri do četiri sata prije treninga, piše YourTango.
Iako su ukusni i često percipirani kao zdrav izbor, voćni sokovi imaju visok udio šećera, što može dovesti do brzog porasta i naglog pada razine šećera u krvi. To može rezultirati gubitkom energije i osjećajem iscrpljenosti već nakon desetak minuta treninga. Studija iz 2014. godine pokazala je da nagli skokovi i padovi razine šećera mogu smanjiti izdržljivost i uzrokovati probavne smetnje. Umjesto toga, prije treninga je bolje piti vodu ili sportski napitak s elektrolitima.
Jela s visokim udjelom začina mogu uzrokovati žgaravicu, probavne smetnje i nelagodu u želucu, što može otežati fokusiranje na vježbanje. Studija iz 2022. godine otkrila je da probavne iritacije uzrokovane ljutom hranom mogu značajno smanjiti sportsku izvedbu, posebno kod osoba osjetljivih na kapsaicin – spoj koji stimulira želučanu sluznicu i može izazvati refluks kiseline. Umjesto začinjenih obroka, prije treninga je bolje konzumirati laganu, lako probavljivu hranu.
Izbjegavanjem ove hrane prije treninga, možemo poboljšati razinu energije, smanjiti probavne smetnje i osigurati bolju izdržljivost i performanse tijekom vježbanja.