Podržava zdravlje srca i imunitet: 6 razloga zašto trebate često konzumirati med

Foto: Pexels

Med je puno više od alternative za šećer u kolačima, čajevima i kavama. Ova slatka i zdrava namirnica vrlo je ukusna i bogata antioksidansima, esencijalnim nutrijentima te sadrži antibakterijska svojstva. Konzumacijom meda radimo dobro za tijelo tijekom cijele godine, a posebno je korisno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada smo puno više podložni prehladama i gripama.

Stručnjaci s portala Health Shots izdvojili su neke od najpoznatijih zdravstvenih dobrobiti meda koje bi mnoge mogle potaknuti da još više konzumiraju, ili možda počnu konzumirati, mnogima omiljeni zdravi zaslađivač. 

Bogat antioksidansima

Med sadrži antioksidanse, uključujući flavonoide i fenolne kiseline. Ti spojevi pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, smanjuju oksidativni stres i rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka.

Pozitivan utjecaj na zdravlje srca

Antioksidansi u medu mogu poboljšati razinu kolesterola i pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Također, med može sniziti krvni tlak, smanjujući rizik od kardiovaskularnih problema tijekom vremena.

Smiruje iritaciju u upaljenom grlu

Jedna od najpoznatijih dobrobiti meda je njegova sposobnost da umiri bolno grlo i ublaži kašalj. Njegova prirodna antibakterijska svojstva mogu smanjiti upalu grla i pomoći u uništavanju bakterija koje uzrokuju infekciju.

Med pomaže u bržem zacjeljivanju rana

Kako izvještava Health Shots, med se stoljećima koristi za pospješivanje zacjeljivanja rana zbog svojih prirodnih antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Nanošenje meda na opekline ili manje posjekotine može ubrzati oporavak i smanjiti rizik od infekcije.

Jačanje imunološkog sustava

Med može pomoći u jačanju imunološkog sustava zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Osim toga, sadrži i esencijalne vitamine, minerale te aminokiseline koje se prirodno bore protiv infekcija.

Poboljšava zdravlje kože

Med je čest sastojak proizvoda za njegu kože zbog svojih hidratantnih i antibakterijskih svojstava. Nanošenje meda na kožu može pomoći u liječenju akni, smanjiti upalu i pružiti hidrataciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.