Pet izvrsnih namirnica koje gotovo svi imaju kod kuće, a dobre su za zdravlje probave

Foto: Pexels

MNOGI pridaju više važnosti zdravlju srca i mozga, ali briga o probavnom sustavu jednako je važna za cjelokupno zdravlje. Uravnotežena crijevna mikroflora vrlo je važna za normalnu probavu, podršku imunitetu te regulaciju raspoloženja. Skupina nutricionistica za portal Eating Well izdvojila je neke od osnovnih namirnica koje gotovo svi uvijek imamo kod kuće, a koje čine čuda za zdravlje probavnog sustava. 

Grah

Svježi grah ili grah u konzervi - koju god vrstu odaberete, činite dobro za zdravlje probave. Grah predstavlja izvrstan izvor vlakana i proteina biljnog podrijetla.

"Topiva vlakna u grahu djeluju kao prebiotici, hraneći dobre bakterije u crijevima i pridonoseći zdravijoj mikroflori. S druge strane, netopiva vlakna apsorbiraju vodu i povećavaju volumen stolice, što olakšava pražnjenje crijeva", ističe nutricionistica Jenna Volpe.

Kako izvještava Eating Well, jedna studija iz 2023. godine pokazala je da se redovita konzumacija graha (otprilike jedna šalica dnevno) povezuje s povećanom raznolikošću crijevne mikroflore, što grah povezuje s boljim zdravljem probave. Ako vam se ne da pripremati svježi grah, onaj iz konzerve jednako je dobar te brzo spreman za konzumaciju.

Luk

Luk je nezaobilazna namirnica u mnogim receptima, a zahvaljujući visokim količinama prebiotičkih vlakana, posebno fruktooligosaharida (FOS), doprinosi boljem probavnom sustavu. Ova vlakna potiču rast korisnih bakterija, poput bifidobakterija i laktobacila.

Nutricionistica Sam Schleiger tvrdi da te "bakterije održavaju ravnotežu crijevne mikroflore, koja je ključna za probavu, funkciju imuniteta i zdravlje".

Istraživanje iz 2022. godine sugerira da FOS iz luka može pomoći u poboljšanju različitih stanja, poput osteoporoze, probavnih poremećaja, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Češnjak

Poput luka, češnjak je sjajan za zdravlje probave jer sadrži prebiotička vlakna poput inulina i FOS-a koji hrane dobre bakterije u crijevima. Osim toga, češnjak ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u kontroliranju štetnih bakterija, piše Eating Well.

Orašasti plodovi

Na popisu nutricionistica nalaze se i orašasti plodovi. Oni su praktičan izvor proteina koji se lako čuva, a također su bogati vlaknima i hranjivim tvarima koje pogoduju zdravlju crijeva.

"Istraživanja sugeriraju da orašasti plodovi mogu utjecati na zdravlje probave", tvrdi nutricionistica Amanda Sauceda, koja preporučuje da pistacije, bademe, indijske oraščiće, pinjole i orahe konzumirate više puta tjedno. 

Zob

Zob je još jedna izvrsna namirnica za zdravlje probavnog sustava zbog visokog sadržaja beta-glukana, vrste topivih vlakana koja u crijevima stvara želatinoznu strukturu. Ovaj proces usporava probavu, omogućava bolju apsorpciju hranjivih tvari i hrani korisne bakterije u crijevima.

Nutricionistica i dijetetičarka Kristie Leigh ističe da "nova istraživanja sugeriraju da zob može pozitivno utjecati na sastav crijevne mikroflore, što također može pridonijeti zdravlju imuniteta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.