Gastroenterologinja dijeli upozoravajuće znakove da nadutost predstavlja veći problem

Foto: Shutterstock

Iako su neugodni, nadutost i plinovi jednostavno su biološke funkcije s kojima se svaka osoba povremeno suočava, tvrdi gastroenterologinja dr. Vivy Cusumano.

"Normalno je imati određenu razinu nadutosti nakon jela jer, dok se hrana probavlja, određeni sastojci hrane mogu fermentirati i proizvoditi plin, što može uzrokovati da trbuh izgleda napuhnut", rekla je za HuffPost. To je posebno točno kada jedemo hranu bogatu vlaknima i kada unosimo velike količine hrane koja može izazvati zatvor, poput crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Međutim, dr. Cusumano objašnjava da, kada su plinovi ili nadutost povezani s drugim simptomima, to može biti razlog za zabrinutost. Stoga je istaknula tri upozoravajuća znaka da plinovi ili nadutost mogu ukazivati na veći problem.

1. Zatvor ili krvava stolica

Doktori se slažu da stolica može otkriti puno o probavnom i gastrointestinalnom zdravlju. Iako se može činiti pomalo odvratnim, možda bismo trebali provjeriti WC zbog bilo kakvih nepravilnosti ako trpimo kroničnu nadutost ili plinove, tvrdi gastroenterologinja. Kaže da je važno obratiti pažnju na veličinu, boju i oblik stolice te pratiti koliko često idemo na WC.

"Kada je nadutost praćena promjenom oblika stolice ili krvlju, to može sugerirati stanja poput upalne bolesti crijeva", ističe dr. Cusumano.

2. Nutricionistički nedostaci ili anemija

Nedostaci vitamina ili hranjivih tvari mogu ozbiljno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje, uključujući crijeva. Na primjer, nadutost može biti uzrokovana problemima poput anemije, nedostatka željeza ili vitamina B12.

Ti tipovi nedostataka također mogu sugerirati da se možda suočavamo s temeljnim stanjima poput celijakije, upalne bolesti crijeva i prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, koji također mogu uzrokovati probleme s probavom, napominje gastroenterolog dr. Manuel Amaris.

3. Osjećaj sitosti nakon nekoliko zalogaja ili gubitak apetita

"Prosječne porcije i obroci ne bi trebali uzrokovati probavne tegobe. Dakle, gubitak apetita ili nemogućnost završavanja obroka može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema koji zahtijeva medicinsku pažnju", navodi Amaris.

Osim toga, istraživanja sugeriraju da postoji jaka povezanost između gastrointestinalnih stanja i ginekoloških poremećaja, a mnogi od simptoma se preklapaju, što otežava utvrđivanje toga što se događa.

"Ginekološki karcinomi mogu utjecati na probavni trakt zbog načina na koji se šire. Ponekad rak uzrokuje da crijeva postanu vrlo usporena, što dovodi do mučnine ili osjećaja sitosti čak i nakon samo dva ili tri zalogaja hrane", objasnila je ginekologinja dr. Brittany Davidson.

Nadalje, Davidson kaže da ginekološki karcinomi mogu uzrokovati nakupljanje tekućine u trbuhu, što se naziva ascites, a može se zamijeniti za nadutost.

"Čak i u nedostatku kroničnih medicinskih stanja, pojedinci bi trebali potražiti liječničku pomoć ako nadutost utječe na njihove dnevne aktivnosti", zaključio je dr. Amaris.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.