U SAMOM centru Zagreba, na adresi Preradovićeva 18, nedavno je otvoren novi lokal, Bistro Lata, pored kojega smo već nekoliko puta prošli, a sada smo konačno i svratili kako bismo probali njihove pizze, ali i druga jela koja nude. Dočekao nas je vlasnik Filip koji je zajedno sa svojim kumom i dugogodišnjim prijateljem Tomicom odlučio svoj san pretvoriti u stvarnost i otvoriti bistro, a onda se rodio Bistro Lata.
"Naši prvi zajednički ugostiteljski koraci započeli su u konobi Mašklin i Lata, koju je osmislio Tomičin otac Žarko. Tu smo učili male tajne zanata, upijali atmosferu prave gostoljubivosti i naučili što znači raditi u ugostiteljstvu s ljubavlju", priča nam Filip. Pod Žarkovim mentorstvom shvatili su koliko je važno raditi sa strašću i posvećenošću prema svakom detalju. To je temelj na kojem su gradili Bistro Lata.
Jedan od ključnih aspekata koji čini ovaj bistro drugačijim jest njihov jelovnik – sva jela nose imena njihovih prijatelja, ljudi koji su obogatili njihove živote. Osim toga, ponuda nije obična – ona uključuje specijalitete poput delikatesnih suhomesnatih narezaka, gourmet pizza, tjestenina, tortilja i slastica, sve s naglaskom na kvalitetu i originalnost.
"Odlučili smo se za nešto što je ljudima privlačno, jednostavno, a opet da budemo drugačiji. Kad smo razmišljali o pizzama, sjetili smo se naših dobrih prijatelja iz Rima, gdje smo jednom probali vrhunsku gourmet Pizzu alla Pala. U Italiji se ovo dugačko remek-djelo obično dijeli grupi prijatelja po komadu. Dobro smo se zabavljali i u Zagrebu dok smo isprobavali razne varijante, sve dok nismo došli do finalnog koncepta, odnosno naše Lata varijante Pizze alla Pala", govori Filip.
Glavni je fokus u ovom bistrou, dakle, upravo na pizzama - njih nude ukupno 11, a koštaju između 10 i 13 eura. Njihove se pizze razlikuju od svih drugih u Zagrebu, a tajna je u tijestu koje rade, kako su nam rekli, kombinacijom tri vrste brašna – sojinog, rižinog i pšeničnog.
"Tijesto pripremamo kroz dva miješanja s odmakom od 24 sata i dvije precizne fermentacije. Zbog visoke hidratacije tijesta, razvlačenje je sličnije focacciji nego klasičnoj pizzi, što joj daje laganost i nježnost", objašnjava Filip, koji nam je dodatno pojasnio kako izgleda cijeli proces.
"U prvoj fazi imamo dva zamjesa, odnosno dva miješanja tijesta s odmakom od 24 sata i dvije precizne fermentacije. S obzirom na to da je visoka hidratacija tijesta od 80 posto, moramo biti pažljivi oko razvlačenja koje je jako slično kao kod pripreme focaccie i prvog pečenja.
Nakon prvog pečenja od 60 posto, tijesto se hladi, šokira i sprema za drugo pečenje koje slijedi neposredno nakon narudžbe. Ovisno o kombinaciji, neki nadjevi idu u pečenje, a neki se slažu svježi na pečeno tijesto. Sve smo pomno isprobavali kako bismo došli do savršenog balansa okusa", dodaje.
Iz njihove ponude prvo smo probali tjesteninu Ivan za 10 eura, s fettuccinama od špinata, burratom i pistacijama, a posebno nam se svidjela kvaliteta tijesta koje je bilo baš savršeno kuhano. Nastavili smo s pizzom, zbog koje smo ovamo i došli, a probali smo pizzu Maki za 13 eura, s pršutom, aceto balsamicom, mozzarellom, cherry rajčicama i rukolom.
Ni pizzi nismo pronašli nikakvu zamjerku, a tijesto nas je oduševilo. Osjeti se da je pršut kvalitetan, a glavna razlika je u tome što je to tijesto dosta lakše od tijesta na onim masnijim pizzama na kakve smo navikli u nekim drugim pizzerijama, pa nakon ove pizze nećete imati onaj teški osjećaj u želucu, što je nama uvijek plus.
Na kraju smo naručili i deserte – u ponudi imaju dva deserta i koštaju po 5 eura svaki – tiramisu i mousse. Oba deserta vrlo su netipična, a dok je tiramisu obogaćen aromom viskija, mousse na dnu ima Oreo kekse i teksturu pudinga, što ga čini bogatijim i kremastijim od tipičnog moussea.