KADA govorimo o roštilju, svi želimo dobiti ono savršeno pečeno meso - sočno, mirisno i bogato okusom. I dok je mariniranje mesa i odabir pravih začina ključno, postoji jedan trik koji će vašem roštilju dodati posebnu dimenziju - kosti od mesa.
Mnogi ljubitelji roštilja možda nisu ni svjesni, ali kosti mogu imati iznimno pozitivan učinak na okus mesa koje pečete. Bez obzira na to radi li se o svinjskim rebrima, pilećim batcima ili čak goveđim odrescima, staviti kost ispod mesa može vašem roštilju dati puno bogatiji, sočniji okus.
Kosti od mesa, poput kostiju od rebra ili pilećih bataka, sadrže prirodnu masnoću i kolagen koji se pri pečenju polako otpuštaju. Ova otpuštena masnoća i sokovi neće samo osigurati da meso ostane sočno, nego će i obogatiti okus mesa, jer se svi ti sokovi upijaju u vlakna mesa.
Prirodan proces otpuštanja masti i kolagena tijekom pečenja također čini meso mekšim i delikatnijim. Osim toga, kosti izbacuju nježnu aromu koja će se stapanjem s dimom s roštilja dodatno pojačati, stvarajući tako dimljeni okus koji i želimo postići.
Pronađite odgovarajuće kosti - nisu sve kosti iste, pa je najbolje odabrati kosti od mesa poput svinjskih rebara, pileće ili čak goveđe kosti. Ako možete, potražite dimljene kosti, jer one mogu dodati još dublji dimljeni okus vašem mesu.
Stavite ih ispod mesa dok pečete - kosti će djelovati kao temelj za pečenje, zadržavajući vlagu u mesu i otpuštajući aromu koja obogaćuje okus. Ako koristite roštilj s poklopcem, kosti će pomoći u ravnomjernom kuhanju i očuvanju sočnosti. Možete staviti nekoliko komadića drvenih kocaka na roštilj ili izravno na vatru kako bi se stvorio dim. Dim će se pomiješati s okusima koji dolaze od kostiju i mesa, dajući mesu još bogatiji, dublji dimljeni okus.
Odaberite meso koje je prirodno masnije jer će se bolje slagati s korištenjem kostiju i otpuštanjem masnoće. Svinjska rebra, pileći bataci ili čak goveđi odrezak odličan su izbor. Izbjegavajte previše okretanja mesa - može uzrokovati da sokovi ispare, pa je najbolje okrenuti meso samo nekoliko puta tijekom pečenja.
Koristite nisku temperaturu za sporije pečenje - omogućit će kostima i mesu da se polako kuhaju, što rezultira sočnim i savršeno pečenim jelom.
Ovdje pronađite recept za odličnu marinadu za meso.