"Prefine i mekane kao duša", kaže čitateljica za ove rolice. Spremite si recept

Foto: Martina Dod

AKO TRAŽITE inspiraciju što ispeći za vikend, ne tražite dalje, jer smo pronašli slasticu koja će oduševiti svakoga - i vaše ukućane i vaše goste, ako za vikend planirate neko kućno druženje. Riječ je o mekanim, dizanim rolicama od maka i rogača, a recept za njih podijelila je naša čitateljica Martina Dod u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

"Prefine i mekane kao duša. Možete ih puniti Nutellom ili pekmezom, ali onda morate staviti žlicu krušnih mrvica ili žlicu mljevenog petit keksa u nadjeve da ne iscure van", napisala je naša čitateljica, a recept vam donosimo u nastavku.

Potrebni sastojci

Ove se rolice rade na sličan način kao i druge dizane rolice, a od sastojaka će vam trebati:

  • mlijeko
  • šećer
  • vanilin šećer
  • kvasac
  • sol
  • glatko brašno
  • jaja
  • ulje
  • maslac
  • limun
  • mak, orasi, rogač ili lješnjaci.

Kako ih napraviti

Prvo ćete aktivirati kvasac s mlijekom, šećerom i 2 žlice brašna, a kada se aktivira, pomiješajte ga s preostalim sastojcima za tijesto i zamijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite da se udvostruči, a za to vrijeme pripremite nadjev, za koji ćete samo pomiješati sve sastojke, a možete birati želite li napraviti rolice s makom i rogačem, ili pak s lješnjacima, orasima ili nekim drugim nadjevom.

Kada se udvostručilo, tijesto premijesite pa ga podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio izvaljajte na tanko i premažite nadjevom. Tijesto zarolajte s jedne i s druge strane i onda ga razrežite po pola. Svaku zarolanu štrucu režite na manje komade i stavite na lim za pečenje. Rolice ostavite 10 minuta i premažite jajetom, a zatim ih pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. 

Ohlađene rolice pospite šećerom u prahu, a cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.