SRDELICE su vrlo popularne u mediteranskoj kuhinji, a mogu se pripremiti na razne načine. Priprema im je brza i jednostavna, cijena im je i dalje pristupačna, a njihova pržena verzija, posebno kad se poslužuju uz limun i svježe začine, odličan je ručak petkom.
Pržene srdelice su jednostavan i ukusan obrok, a uz nekoliko savjeta ispast će još ukusnije i hrskavije. Prvo, potrebno je odabrati što svježije srdelice kako bi okus bio što bolji, a zatim ih je potrebno oprati pod hladnom vodom. Ne treba ih čistiti od kostiju, ali im možete ukloniti glave ako želite.
Nakon pranja, srdelice dobro posušite kuhinjskom krpom. Ovo je ključni korak jer će spriječiti da ulje prska prilikom prženja i pomoći da ribe ostanu hrskave. Zatim ih panirajte - u zdjeli pomiješajte brašno, sol, papar i po želji malo suhog začina (češnjak u prahu, origano ili majčinu dušicu). Uvaljajte svaku srdelicu u ovu smjesu i lagano otresite višak brašna.
Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Maslinovo ulje daje najbolji okus, ali možete koristiti i biljno ulje ako želite. Srdelice pržite dvije do tri minute s obje strane, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Nakon što su srdelice gotove, stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja.
Na kraju ih posolite i poslužite uz kriške limuna, pomfrit ili kuhani krumpir i blitvu. Cijeli recept s točnim mjerama za pet porcija pronađite ovdje.