Naleti energije kod pasa mogu ukazivati da nešto nije u redu, kaže biheviorist

Foto: Pexels

VLASNICI se učestalo susreću s naglim naletima energije kod pasa, posebno kada se vrate s posla nakon što su satima izbivali. Vaše izbivanje psima se često čini kao čitava vječnost. Prirodno je da će se pas, koji vas voli, veseliti jer ste se konačno vratili.

Međutim, biheviorist i trener pasa, Adem Fehmi, objasnio je što su točno ti nagli naleti energije i dao četiri razloga zbog kojih ih psi doživljavaju. Za ove nagle nalete energije, koje se često nazivaju "zoomies", karakteristično je da pas nekontrolirano trči u krugovima nekoliko minuta, piše Daily Mail.

Iako ovi prizori često mogu nasmijati vlasnike i oni u njima ne vide ništa sporno, Fehmi je naglasio da bi svaki vlasnik trebao biti upoznat s time što ih uzrokuje.

Potrebna mu je veća razina stimulacije

U nekim slučajevima ovo ponašanje može biti uzrokovano činjenicom da pas nije dovoljno stimuliran, pa na ovaj način izbacuje iz sebe višak energije. Stručnjak je objasnio da pas možda nije fizički i mentalno dovoljno aktivan s obzirom na njegove potrebe.

Njegov savjet je da ako posumnjate u ovaj razlog, kontaktirate pouzdanog stručnjaka za ponašanje pasa i zamolite ga da procijeni potrebe vašeg psa te vam pomogne napraviti plan za rješavanje ponašanja. Ipak, nema potrebe da psa kažnjavate ili mu zabranjujete energično trčanje, već mu trebate osigurati da svoju energiju preusmjeri u nešto drugo.

Dob psa

Sasvim je prirodno da se psi u različitoj dobi ponašaju na drugačije načine. Štenci i mladi psi mnogo su skloniji naglim naletima energije. Ipak, Fehmi naglašava da i stariji psi mogu pokazati ovakvo ponašanje, ali puno rjeđe i s manje energije.

Razlozi koji stoje iza ovog ponašanja mladih pasa obično su povezani s viškom energije koju je potrebno potrošiti. Mladi psi lako se uzbude oko mnogo toga – bilo da se radi o njihovoj omiljenoj hrani, novoj osobi ili novom psu koje upoznaju.

Kada ponašanje primijetite kod psa starije dobi, prirodno je da se uplašite da će mu se nešto dogoditi. Vjerojatno ste u pravu. "Ovo ponašanje kod starih pasa može dovesti do neželjenih posljedica po njihovo fizičko zdravlje, pa bi bilo dobro potražiti pomoć stručnjaka koji će utvrditi korijen i razlog problema", kaže Fehmi.

Pas je jednostavno sretan što vas vidi

Razlog na koji najčešće pomišljamo svakako je taj da nam se pas jednostavno veseli i na ovaj način pokazuje svoju ljubav. Ponekad će upravo ovim naletima energije i trčanjem u krug oko vas pokušati inicirati igru.

Želi pobjeći od vas

Potpuno druga krajnost od spomenute jest da pas na ovaj način pokušava izbjeći kontakt. To se najčešće događa kada ga pokušavate odvući s mjesta na kojem bi trenutno želio biti, npr. iz parka u kojem se dobro zabavlja.

Ovo ne rade kako bi pobjegli od vas jer se boje, već je to način na koji situaciju žele okrenuti u svoju korist i natjerati vas da trčite za njima te im poklonite svoju nepodijeljenu pažnju. Bježanje u ovim trenutcima predstavlja zabavnu igru u kojoj ljubimac uživa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.