Što učiniti kada vaš mačić ima upaljene oči? Doznajte sve o simptomima i liječenju

Foto: Pixabay

MAČIĆI su nevjerojatno slatki i razigrani, ali nažalost, često se susreću s raznim zdravstvenim problemima dok rastu. Jedan od najčešćih problema kod mladih mačića su upaljene oči. Ako ste primijetili da vaš mačić ima crvene, natečene oči ili čak iscjedak, važno je odmah poduzeti korake kako bi mu se pomoglo. U ovom članku saznat ćete što uzrokuje upalu očiju kod mačića, kako je prepoznati te što možete učiniti da olakšate svom malenom prijatelju.

Upaljene oči kod mačića mogu biti uzrokovane različitim čimbenicima, ali najčešći je virusna infekcija, poput mačjeg herpesa (FHV-1).

Ovaj virus često pogađa mačiće u ranom životnom razdoblju, posebno one koji su rođeni na ulici ili u uvjetima loše higijene. Osim virusa, upaljene oči mogu biti posljedica bakterijske infekcije, alergija ili ozljeda.

Kako prepoznati upalu očiju kod mačića?

Simptomi upale očiju kod mačića mogu varirati, ali najčešće uključuju crvenilo i otiacanje, iscjedak, zatvorene oči i trljanje očiju.

Što učiniti ako vaš mačić ima upaljene oči?

Prvi korak je osigurati da vaš mačić dobije odgovarajuću veterinarsku skrb. Veterinar će provjeriti uzrok problema i propisati odgovarajuće liječenje koje može uključivati antibiotske kapi za oči ili mast, te dodatne terapije ako je infekcija ozbiljnija.

@lovelisa333 #petdoctor💕 #fyp #cats #petlover #pets #treatment #rescue ♬ Get You The Moon (feat. Snøw) - Kina

Dok čekate pregled kod veterinara, evo nekoliko stvari koje možete učiniti kod kuće.

Čistite oči

Koristite sterilnu gazu i toplu vodu kako biste nježno obrisali iscjedak s očiju. Pazite da ne koristite isti dio gaze za oba oka, kako biste spriječili širenje infekcije.

Održavajte higijenu

Redovito čistite prostor u kojem boravi mačić kako biste smanjili mogućnost širenja infekcije.

Osigurajte toplinu i udobnost

Mačići s upaljenim očima mogu se osjećati slabo i umorno, stoga im osigurajte toplu i udobnu posteljinu.

Kada posjetiti veterinara?

Ako primijetite bilo kakve simptome upale očiju kod vašeg mačića, važno je ne čekati predugo prije nego što ga odvedete veterinaru. Upale mogu brzo napredovati i dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući trajni gubitak vida.

Prevencija upale očiju kod mačića

Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Ako imate mačku koja će uskoro okotiti, osigurajte joj čisto i sigurno okruženje. Redovita cijepljenja i kontrola parazita također mogu pomoći u sprječavanju infekcija koje uzrokuju upale očiju.

Upaljene oči kod mačića mogu biti zabrinjavajuće, ali uz pravovremenu reakciju i pravilnu njegu, većina slučajeva može se uspješno liječiti. Ako sumnjate da vaš mačić pati od upale očiju, ne oklijevajte potražiti pomoć stručnjaka. Vaš mali prijatelj ovisi o vama, a vaša briga može napraviti veliku razliku u njegovu zdravlju i sreći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.