Kod Dubrovnika je uočena invazivna vrsta ribe, predstavlja opasnost za ekosustav

Foto: Pexels

Riba iz vrste lionfish sredinom je srpnja viđena na dubrovačkom području. Ronioci dubrovačkog ronilačkog centra Blue Planet uočili su je ispred hotela Dubrovnik Palace. Riba je uočena na ulazu u ronilačku poziciju Mala Afrika, prenosi Dubrovački vjesnik. Ono što najviše zabrinjava jest to što je riba uočena na dubini od šest do osam metara, što se smatra dosta plitkim. Osim toga, udaljenost od obale na kojoj su je uočili također je vrlo mala i iznosi svega pedeset metara.

No, ovo nije prvi ni zadnji put da je lionfish, ili riba lav kako je nazivaju, uočena u Jadranu. Razlog zbog kojeg pojava ove ribe zabrinjava zapravo je taj što se radi o invazivnoj vrsti kojoj Jadran nije prirodno stanište.  

Radi se o ribi koja se hrani malim rakovima i drugim ribama, a nerijetko i potomstvom riba kao što su škarpine, koje su iznimno važne za naš morski ekosustav. Zbog činjenice da su došle iz drugih svjetskih predjela, ovdje nemaju prirodne neprijatelje koji bi njihovu populaciju držali pod kontrolom, što znači da predstavljaju veliku opasnost za jadranski ekosustav.

Invasive and hungry, lionfish are causing trouble in the Adriatic! These rapid reproducers have no natural predators...

Posted by Diving center Blue planet, Dubrovnik, Croatia on Friday, July 19, 2024

Ono što je poznato jest da neautohtone vrste mogu dramatično utjecati na domaće ekosustave i lokalna ribarska gospodarstva. U Sredozemlje su ove ribe počele dolaziti prije otprilike dvadesetak godina, a njihova pojava zabrinjava i zbog toga što na tijelu imaju čak osamnaest otrovnih bodlji koje mogu ozlijediti čovjeka.

"Invazivne i gladne, ribe lionfish prave probleme u Jadranu! Ove ribe, koje se iznimno brzo razmnožavaju, ovdje nemaju prirodnih neprijatelja. Prijete domaćim vrstama i remete ekosustav. Njihov utjecaj na lokalno ribarstvo sve je veća briga za biološku raznolikost i za gospodarstvo. Širimo svijest i pomozimo u zaštiti naših mora", poručili su iz Diving centra Blue Planet u objavi na Facebooku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.