Najpametniji psi pamte imena predmeta dvije godine, pokazalo je istraživanje

Foto: Pexels

BROJNI psi, čak i oni slabo trenirani, mogu izvršavati razne jednostavne naredbe poput 'sjedi', 'lezi' i 'čekaj'. No, ima onih koji mogu zapamtiti imena stotina igračaka – loptica, patkica, kosti, medvjedića, piše agencija dpa. 

Istraživanje mađarskog tima pokazalo je da oni ne samo da pamte razna imena, nego to pamćenje traje i do dvije godine, što pokazuje da ljudi nisu jedini koji dugo memoriraju riječi.

Dugotrajna memorija igra veliku ulogu u razvoju jezika, pa su kapaciteti životinja za pamćenje i kategorizaciju imena predmet velikog interesa znanosti, objašnjavaju Mađari u časopisu Biology Letters.

Među psima koji mogu besprijekorno pamtiti često su graničarski koli, smatrani posebno poslušnom i inteligentnom vrstom.

Ranija istraživanja pokazala su da 'nadareni' psi mogu vrlo brzo zapamtiti imena novih predmeta. Šest pasa iz Norveške, Španjolske, Brazila, Sjedinjenih Država, Nizozemske i Mađarske, primjerice, uspjeli su zapamtiti imena 11 do 12 novih igračaka unutar jednog tjedna.

Ta su testiranja objavljena na društvenim mrežama i oduševila su ljubitelje pasa diljem svijeta. 

Eksperiment se nastavio, pa je tim predvođen Shany Drorom sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti tražio od vlasnika pasa da sakriju igračke kako ih psi ne bi vidjeli. 

"Čekali smo dvije godine, pa smo odlučili ponovno testirati pse da vidimo pamte li i dalje imena igračaka", rekla je Dror. 

Tri graničarska koli testirana su s dvanaest igračaka kojima su se nekad igrali: jedan s 11, a jedan s pet. Broj je varirao jer neki od vlasnika nisu prepoznavali dio predmeta. 

Pohvale i nagrade

Vlasnici su tijekom testiranja stavili igračke u prostoriju zajedno s predmetima s kojima su se njihovi psi konstantno igrali. Zatim su sjeli u susjednu sobu, izvan vidokruga svojih ljubimaca, pa zatražili psa da pronađe određenu igračku. Kad bi to uspješno učinili, dobili bi pohvalu i nagradu. 

Kamere u obje prostorije bile su povezane s online platformom na kojoj su istraživači promatrali ponašanje pasa u stvarnom vremenu.

"Nakon dvije godine, svima nam je bilo teško zapamtiti imena igračaka", rekla je Dror. 

"No, ne i psima". Od njih petero, četvero je i dalje pamtilo 60 do 75 posto imena predmeta naučenih prije dvije godine. 

"Znali smo da psi pamte događaje najmanje 24 sata, a mirise do godinu dana", objasnila je Claudia Fugazza, čelnica istraživačke skupine. Sada se pokazalo da najpametniji psi mogu pamtiti i riječi do dvije godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.