Koliko je pasivno pušenje opasno za pse? Evo što kaže istraživanje

Foto: Shutterstock

NAŠI ljubimci s nama dijele dom, stil života, krevet, a samim time i zrak koji udišemo. Ovakav intiman odnos znači da su izloženi i istim štetnim učincima kao i mi. Jedan od njih svakako je dim cigarete, odnosno pasivno pušenje. No, koliko je zapravo pasivno pušenje opasno za ljubimce i trebate li biti zabrinuti za njihovo zdravlje ako su često izloženi?

Štetni učinci duhanskog dima na ljudski organizam dobro su poznati. Čak 80 do 90% slučajeva raka pluća povezuje se s izlaganjem kancerogenim tvarima cigarete – neovisno o tome jeste li pušač ili samo udišete dim cigarete koju puši netko drugi. Pasivno pušenje također je povezano s povećanim rizicima od drugih vrsta raka, poput raka dojke i raka debelog crijeva, kao i sa srčanim i respiratornim bolestima, prenosi The Conversation.

Opasnost od pasivnog pušenja za ljubimce je stvarna

Spominje se da je čak 50% slučajeva raka mjehura kod ljudi uzrokovano pušenjem, a nedavno otkriće povezalo je pasivno pušenje s razvojem raka mjehura kod pasa. Ovaj podatak navodi na to da pasivno pušenje može uvelike povećati rizik od oboljenja čak i kod ljubimaca.

Općenito, rak nije rijetka pojava kod pasa te je često i uzrok njihove smrti. Iako postoji više čimbenika koji utječu na pojavu raka, istraživanja dokazuju da je pasivno pušenje jedan od ključnih razloga. Otkriveno je da su psi koji su živjeli u domovima u kojima su bili izloženi dimu cigareta imali šest puta veći rizik od razvoja raka mjehura od pasa koji dimu nisu bili izloženi svaki dan.

Psi s dugim njuškama posebno su osjetljivi kada je u pitanju rak nosa, koji je prvenstveno povezan s pasivnim pušenjem, dok su psi s kratkim njuškama skloniji razvoju raka pluća. Razlika u vrsti raka vjerojatno je povezana s načinom na koji su psi izloženi toksičnim spojevima iz dima cigarete.

Kada su u pitanju psi s dugim njuškama, moguće je da se više štetnih spojeva zadržava u nosnom tkivu, a za pse s kratkim njuškama, veća je vjerojatnost da će ih udahnuti direktno u pluća.

Psi nisu jedini koji su u opasnosti

Svi ljubimci koji žive s ljudima koji često puše izloženi su pasivnom pušenju koje može narušiti njihovo zdravlje. Psi, mačke, ptice, kunići, zamorci, pa čak i ribe spadaju u ovu skupinu. Dlaka pasa i mačaka, koja se nalazi u prostoru u kojem se puši, zadržava štetne čestice.

S obzirom na to da se mačke često ližu kako bi bile čiste, jezikom kupe štetne čestice koje se vežu za njihovu dlaku te tako u svoj organizam unose još više štetnih tvari nego što to čine pasivnim pušenjem.

Sve ptice imaju izuzetno osjetljive dišne sustave, pa je izlaganje dimu cigarete i drugim zagađivačima zraka veoma uznemirujuće za njih. Toksični spojevi pronađeni u dimu cigareta mogu se također otopiti u vodi u akvarijima. To stvara rizike za zdravlje i dobrobit riba ili drugih vodenih kućnih ljubimaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.