Koliko visoke temperature i kupanje u moru mogu biti opasni za vašeg ljubimca?

Foto: Suzana S.

NITKO od nas zapravo ne zna koliko kupanje u moru može biti opasno za naše ljubimce, nažalost, čak može dovesti i do uginuća.Postoji više razloga zašto ne bismo smjeli pse ostavljati predugo da se kupaju. Preporuka veterinara je 15 do 30 minuta maksimalno kada je u pitanju ljeto i visoke temperature. No, moramo biti na oprezu i kada nije vruće.

Prvi razlog je trovanje slanom vodom. Neki psi, dok se kupaju i igraju, znaju popiti morsku vodu ili se nagutati iste. 

Gutanje morske vode može imati smrtonosne posljedice i za ljude i za životinje jer se tijelo ne može nositi s tolikom količinom soli. Psi ponekad zamijene slanu vodu sa slatkom i počnu je piti. Tijekom boravka na plaži, psi lako postaju dehidrirani od igre i trčanja okolo. Ako pas nema dovoljno svježe vode, možda će početi piti morsku, što može imati kobne posljedice.

Velika količina soli uzrokuje da stanice počnu lučiti vodu u nastojanju da ostvare ravnotežu, što uzrokuje ozbiljnu dehidraciju. Da ne bi pili morsku vodu, vlasnici psima uvijek moraju osigurati dovoljno svježe vode dok su na plaži. Isto tako, kažu veterinari, pozornost treba obratiti na simptome kao što su povraćanje, proljev, nedostatak energije, gubitak apetita i nestabilan hod.

Foto: Unsplash

Osim dehidracije i trovanja slanom vodom, za vrijeme visokih temperatura, vaš je ljubimac izložen toplotnom udaru i sunčanici.

Ljeto i visoke temperature već su tu, a psi mogu vrlo lako dobiti sunčanicu ili toplinski udar ako ne pazite na njih. Psi svoju tjelesnu temperaturu reguliraju dahtanjem i znojenjem kroz šape. Imaju manju količinu znojnih žlijezda nego ljudi, pa se i njihova tijela ne hlade toliko učinkovito.

Prvi i osnovni znak upozorenja jest zadihanost psa, koja je ujedno i znak da se pas pregrijava. Svaki pas je na suncu zadihan, no problem nastaje ako vlasnik ne reagira na vrijeme te pusti psa da i dalje bude na suncu ili trči.

Najbolje vrijeme za ići s psom u duge šetnje ili na kupanje je rano ujutro ili navečer poslije 19 sati. Uvijek mu ponudite dovoljno svježe vode kako bi ostao hidratiziran. Nikada nemojte ostavljati psa u autu bez nadzora za vrijeme vrućih dana.

Simptomi toplinskog udara

Simptomi toplinskog udara su teško ili brzo disanje, treskavica, vrtoglavica, napadaji, povraćanje, proljev ili letargično ponašanje. Kada tjelesna temperatura prijeđe 41 stupanj, krv teče do najudaljenijih dijelova tijela, što znači da u vitalne organe ne dolazi dovoljno krvi. To može naškoditi dišnom sustavu, što može dovesti do smrti.

Psa je potrebno što prije ohladiti, a ako padne u nesvijest, odmah ga odvedite veterinaru. Uz toplinski udar često se javlja i sunčanica kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu.

Sunčanica je opasna i za ljubimce

Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti dugotrajnom nesvjesticom i trajno narušiti zdravlje, a u krajnjem slučaju mogu dovesti do komatoznog stanja i završiti smrću. Simptomi sunčanice najčešće su osjetno povišena tjelesna temperatura, nemir, smušenost, problemi s vidom, malaksalost, omamljenost, raširene zjenice. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo.

Ljubimca treba smjestiti u hladovinu, rashladiti laganim polijevanjem vodom - ne naglim pljuskanjem iz kante - te stavljanjem hladnih obloga ili vrećice s ledom na potiljak i glavu. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura vrati u normalu.

Ljubimca je potrebno skloniti u zamračenu i prohladnu prostoriju, u mirno okružje. Pazite na svoje ljubimce i ne izlažite ih nepotrebno suncu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.