Kompas meduze sve su češći posjetitelji Jadrana. Evo što učiniti ako vas opeku

Foto: Shutterstock

HRVATSKA se trenutno nalazi u jednom od najtoplijih razdoblja posljednjih godina, što rezultira i zagrijavanjem temperature mora. Mnogi su temperaturni rekordi srušeni, a u Dubrovniku je izmjereno gotovo trideset stupnjeva. Iako visoke temperature mora za neke ljude znače još ugodnije ljetovanje i kupanje u toplom moru, ono sa sobom donosi i neke opasnosti. Jedna od tih opasnosti su kompas meduze za koje je potvrđeno da su viđene u plićaku na obalama otoka Cresa, piše tportal.

Ova vijest uznemirila je mnoge, budući da će vam svatko tko se ikada susreo s žarnicama kompas meduze reći da je to iskustvo koje se ne zaboravlja. Naime, ovu vrstu prepoznat ćete po smeđim oznakama koje podsjećaju na kompas.

Kompas meduze karakteriziraju lovke koje dosežu dužinu od čak jednog metra

Ovaj ljetni gost naših obala hrani se sitnom ribom, rakovima pa čak i drugim meduzama. Obično žive na dubinama od barem deset metara, ali velike topline potaknule su ih na migraciju. Njihov je "dodir" iznimno bolan, pa ako ih uočite tijekom posjeta plaži, možete ih pogledati, ali ne pokušavajte ih uhvatiti. Jedinke kompas meduze mogu narasti do četrdeset centimetara što vam se možda samo po sebi i ne čini toliko strašnim.

Međutim, njihove lovke mogu dosegnuti dužinu koja iznosi čak jedan metar. Četiri duge lovke, koje se često nazivaju usne ili oralne lovke, vise s centra donje strane gdje se nalaze usta meduze, piše Britannica. Također, obično imaju još 24 tanje lovke koje vise s meduzina klobuka.

Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja, a životni vijek kompas meduze iznosi godinu dana. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta. Za orijentaciju koriste senzorske stanice koje se zovu statocisti, dok im njihove pigmentirane mrlje omogućuju im da osjete promjenu svjetlosti.

Nikako im se nemojte približavati

Ova vrsta meduze iznimno je opasna upravo zbog dugih lovki u kojima se nalaze žarne stanice, koje ispuštaju otrov. Taj otrov toliko je snažan da na ljudskoj koži može izazvati opekline i jaku bol, a nerijetko se događa da osoba osjeti i druge tegobe, kao što su vrtoglavica, mučnina ili otežano disanje. U tim trenutcima neophodno je savjetovati se s liječnikom.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem kompas meduza savjetuju da ih je, koliko god izgledale zanimljivo, najbolje izbjegavati u širokom luku kako bi se izbjegle ozbiljnije ozljede. Ako do opekline ipak dođe, izađite iz mora i mjesto zahvaćeno opeklinom isperite morskom vodom. Nužno je s kože što prije ukloniti ostatke pipaca meduze kako bi se otrov prestao širiti po tijelu.

Opečeno mjesto nikako ne smijete ispirati običnom vodom, jer će ona nanijeti više štete budući da uzrokuje oslobađanje još više otrova iz žarnih stanica koje su ostale na koži. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.