Nemojte to raditi: Zagrepčani u oporavilište najviše donose vrane, golubove i ježeve

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Iz Zoološkog vrta grada Zagreba mole ljude da divlje životinje, poput vrana, zečeva, srna ili ježeva, ne donose sami u oporavilište jer im se tako često nanosi više štete nego koristi. Treba kontaktirati stručnjake iz Dumovca koji su educirani i prepoznaju treba li životinju uopće micati iz njezina životnog prostora.

Posebno treba biti oprezan s mladunčadi, upozorio je za Radio Sljeme Ivan Madi, stručni suradnik za provođenje plana zaštite divljači iz zagrebačkog zoološkog vrta.

"Mladunčad srna nikako ne donosite, a ni mlade zečeve ako ih nađete, jer ih majka može odbaciti ako na njima ostavimo svoj miris. Ponekad se čak dogodi da ih pojede. U prošlom mjesecu građani su donosili najviše vrana i golubova. Naime, vrane uče letjeti i padnu, no majka im pomogne da ustanu. Kada ih građani uzmu i donesu u oporavilište, mi ih moramo vraćati na isto mjesto", rekao je.

Madi kaže da ljudi često donose ježeve, čak i cijele obitelji. Važno je pritom istaknuti da, ako ih se donosi, treba odvojiti majku od mladunčadi. Ona ih od straha može napasti i ozlijediti. Dakle, za sve situacije treba kontaktirati Dumovec i ekipu koja može doći po životinju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.