Osam pasmina pasa koje uživaju u ljetnim temperaturama

Foto: Pixabay

LJETO za neke od naših ljubimaca nije omiljeno godišnje doba jer im njihovo debelo krzno ne dozvoljava da se dovoljno ohlade. Za razliku od ljudi, oni se hlade isključivo dahtanjem, a to za vrijeme jako visokih temperatura jednostavno nije dovoljno.

Ipak, postoje i one pasmine kojima je toplo vrijeme neophodno kako bi se osjećale ugodno. Ovdje se, naravno, radi o pasminama s krznom prilagođenim vrućinama, onima bez dlake i čija je dlaka svjetlije boje. U tu kategoriju spadaju i psi s duljim njuškama i velikim uspravnim ušima, koje im pomažu da se lakše ohlade. Takve su se pasmine selektivno uzgajale kako bi bile prilagođene upravo toplim podnebljima.

Iako su neke pasmine tolerantnije na toplo vrijeme od drugih, svi psi zahtijevaju osnovne mjere opreza tijekom vrućih dana kako bi izbjegli toplinski udar. Nikada ne ostavljajte psa u vrućem automobilu, uvijek pazite da pas ima pristup svježoj vodi i ne ostavljajte ga dulje vrijeme bez nadzora.

Čivava

Minijaturna pasmina potekla iz meksičke pustinje prva je na popisu pasa koji dobro podnose toplo vrijeme. Naime, zbog svoje dlake i minijaturne građe, ne mogu se dobro zaštititi od hladnoće, pa su im visoke temperature zapravo mnogo ugodnije. Uživaju u podnebljima u kojima se mogu s lakoćom ugrijati.

Australski govedar

Australski govedar je pasmina s jakim radnim nagonom, čak i na visokim temperaturama. Imaju kratku, gustu poddlaku koja im pomaže da se manje zagrijavaju tijekom vrućih dana. Poddlaka im pruža izolaciju i zaštitu preko dana, a štiti ih i kada se temperatura noću spusti. Iznimno su aktivni i imaju potrebu za potrošnjom energije, neovisno o vremenu.

Ibički gonič 

Ova pasmina razvijena je prije više tisuća godina na Balearskim otocima, u blizini španjolske obale. Vjerojatno potječu od egipatskih goniča koje su doveli fenički trgovci. Prvenstveno su uzgajani da trče u potrazi za plijenom pod vrelim suncem, pa ne čudi da su i danas jedan od najboljih izbora za ljude koji žive u toplim podnebljima.

Jorkširski terijer

Iako je njihova dlaka duga, vrlo je tanka, što znači da nije osobito dobar izolator. Jedan sloj tanke dlake ne zadržava toplinu, pa se jorkširski terijeri osjećaju najugodnije na nešto višim temperaturama. Također, kao i kod čivave, jorkširski terijer je malen pas, što mu omogućuje da se lakše nosi s toplinom.

Kineski kukmasti pas

Ovo je gotovo potpuno bezdlaka pasmina, najvjerojatnije razvijena u Aziji. Porijeklo vuku od afričkih pasa bez dlake koji su navikli na vrlo visoke temperature. Iako im toplina odgovara, potrebno je pripaziti na to da im koža ne izgori na jakom suncu.

Erdel terijer

Najveća vrsta terijera tolerira vrućine zbog kratke dlake i nedostatka poddlake, što mu omogućuje da se ne zagrijava prekomjerno. Dlaku je potrebno održavati i podšišati kako bi mu bilo još ugodnije kada temperature porastu više nego što je uobičajeno.

Mali talijanski hrt

Veoma mršavo tijelo i kratka dlaka nisu namijenjeni za niske temperature, ali u topla se podneblja savršeno uklapaju. Općenito, ovo je pasmina koja nema mnogo tjelesne masnoće pa ih je, kada se temperature spuste, potrebno dodatno zaštititi kaputićima kako se ne bi smrznuli. Vrućine im zbog toga mnogo više odgovaraju.

Jazavčar

Jazavčari su psi posebno vesele naravi koji se lako prilagođavaju svakakvim situacijama, pa tako i različitim temperaturama. Kratkodlaki varijetet ima glatku dlaku koja mu omogućuje dobro podnošenje visokih temperatura. Ipak, zanimljivo je napomenuti da i dugodlaki varijeteti uživaju u sunčanju za toplih dana. U svakom slučaju, pripazite da na suncu ne ostanu predugo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.