Pet pasmina koje nisu najbolji izbor za ljude koji prvi put nabavljaju psa

Foto: Pixabay

DA LOŠI psi ne postoje, sasvim je jasno. Ljubitelji životinja uvijek će reći da je nezgodno ponašanje psa zapravo odraz njegovog vlasnika – i vjerojatno će biti u pravu. Ipak, činjenica je da su različite pasmine pasa uzgajane i odgajane te su im usađene drugačije vrijednosti. Zbog toga se može reći da svaka pasmina ima pozitivne, ali i negativne karakteristike, piše Horizon Animal Hospital.

Potrebno je, ipak, prepoznati da se svaka pasmina psa jednostavno neće slagati s baš svakim čovjekom. Neke su pasmine zahtjevnije od drugih kada je u pitanju odgoj i trening, pa nisu idealni ljubimci za ljude koji do sada nisu imali doticaj s psima ili su bili vlasnici vrlo mirnih i staloženih pasmina koje se inače preporučuju onima bez iskustva.

Veterinari su iz tog razloga sastavili popis od pet pasmina pasa koje ne bi preporučili prvim vlasnicima. To, naravno, ne znači da se te pasmine smatraju "lošima" ili "zločestima", već im je potreban iskusan vlasnik koji u potpunosti razumije sve njihove potrebe.

Belgijski ovčar

Belgijski ovčari su energična i inteligentna pasmina koju ćete najprije povezati s policijom i vojskom, jer su se kroz godine uzgoja pokazali kao izvrsni radni psi. Veoma su odani i uvijek na oprezu, pa ne čudi da ih vojska i policija koriste kako bi unaprijedile svoje operativne sposobnosti.

Zbog svega onoga zbog čega su idealni policijski psi, nisu idealni ljubimci za neiskusne vlasnike. Zahtijevaju snažne vođe i opsežne fizičke i mentalne vježbe. Bez čvrstog treninga i vodstva iskusnog vlasnika kućnog ljubimca, skloni su neurotičnom i destruktivnom ponašanju.

Catahoulski leopardski mješanac

Ne čudi što se na popisu pasmina, koje nisu dobar izbor za neiskusne vlasnike pasa, nalazi i ovaj lovački pas. Naime, catahoulski leopardski mješanac prvenstveno je uzgajan kako bi lovio veprove, što je rezultiralo neustrašivom naravi i velikom fizičkom snagom.

Hrabra i neovisna narav čini ih iznimno zahtjevnima za dresuru jer mogu postati tvrdoglavi i početi se suprotstavljati vlasniku. Bez odgovarajućeg treninga od sasvim male dobi, mogu postati iznimno teške naravi i neposlušni. Catahoulski leopardski psi također imaju intenzivne potrebe za vježbanjem.

Treba im puno prostora za trčanje te nisu prikladni za život u stanu. Bez tjelesne vježbe, mentalne stimulacije i treninga, ovi psi skloni su upasti u nevolje. Kopanje, žvakanje i druga destruktivna ponašanja česta su kada njihove potrebe nisu zadovoljene.

Čau čau

Iako izgledaju kao dobroćudni, mekani medvjedići, ova je pasmina vrlo neovisne naravi. Prvenstveno je uzgajana kako bi bila pas čuvar, okupljala stoku i pomagala u lovu. Iako su privrženi vlasnicima, prema strancima mogu biti agresivni, stoga je važno da vlasnik ima puni autoritet kako ne bi došlo do neželjenih incidenata.

Iako su inteligentni, ovi su psi i tvrdoglavi. Odgoj dobro prilagođenog čau čaua zahtijeva puno treninga i strpljenja, tako da su ovi psi ipak najbolji izbor za iskusne vlasnike koji znaju što rade. Osim što su zahtjevni kada je u pitanju njihova mentalna stimulacija, potrebna im je i konstantna njega dlake. Ako nemate iskustva s tvrdoglavim pasminama čiju dlaku je uz to potrebno redovito njegovati, ovo nije pasmina za vas.

Sibirski haski

Iako je jedna od najzanimljivijih pasmina koju ljudi obožavaju zbog energične i zabavne naravi, zapravo zahtijeva veliku posvećenost. Sibirski haskiji su poznati po tome što se često glasaju, a to je svakome simpatično isprva. Ipak, ako ste neiskusan vlasnik koji ne zna kako reagirati na njihove ispade bijesa, koji se ponekad događaju ako pas ne dobije ono što želi, imat ćete veliki problem.

Sibirski haskiji vole biti vani, pa je prostrano dvorište obavezno. Međutim, ponekad su skloni bježanju, pa je sigurna ograda također neophodna. Ako imate druge kućne ljubimce - osobito mačke ili manje pse - imajte na umu da haskiji imaju vrlo jak nagon za lovljenjem plijena. Životinje koje su manje od njih možda će vidjeti kao nešto što moraju uloviti, a to se vašim drugim ljubimcima nikako neće svidjeti. Također, ako im ne poklonite dovoljno pažnje, skloni su žvakanju, kopanju i neprestanom zavijanju.

Graničarski škotski ovčar (Border Collie)

Pametni i puni energije, ovi psi zahtijevaju vlasnika koji će moći pratiti njihov korak. Uzgajani su kako bi bili brzi, okretni i odlučni radni psi, izvrsno se snalaze na farmama na kojima mogu okupljati stoku i izvršavati zadatke koje im vlasnik zadaje.

Budući da je stalna tjelesna aktivnost za njih neophodna, život u stanu ili s osobama koje nisu sklone konstantnom treningu nije za njih. Bez dovoljno fizičke i mentalne stimulacije, postaju nesretni i destruktivni. Većina prosječnih vlasnika pasa i onih koji prvi put nabavljaju psa, neće se moći nositi s količinom treninga i socijalizacije koja je potrebna ovoj pasmini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.