Pet pasmina pasa koje osvajaju neobičnim izgledom

Foto: Shutterstock

SVI su psi prekrasni i s razlogom obožavani, no postoje pasmine koje ne viđamo toliko često, a njihov se izgled mogao opisati kao vrlo neobičan. Radi se o pasminama koje nećete svaki dan susresti na ulicama svog grada, ali su zapravo iznimno zanimljive i itekako vrijedne pažnje ljubitelja pasa.

Ovih pet pasmina pasa potječu iz različitih dijelova svijeta, pa nije čudno što se njihov izgled toliko razlikuje. Upoznat ćete pse koji nemaju dlaku, ali i one za koje se čini da je imaju previše. Na listi su se našli meksički bezdlaki pas, poznat i kao Xolo, bergamski ovčar, peruanska inka orhideja (nekada nazvana peruanski bezdlaki pas ili samo orhideja), puli i kineski kukmasti pas.

Meksički bezdlaki pas (Xoloitzcuintle)

Ovi psi su meksičko nacionalno blago, a njihova povijest seže barem 3000 godina u prošlost. Američki kinološki klub čak navodi da se spomen pasmine može pronaći u dnevnicima C. Columba i drugih europskih istraživača.

> Ovo je jedna od najrjeđih pasmina pasa na svijetu, a možete je upoznati i u Hrvatskoj

Ovo je dakle pas koji potječe još iz doba Azteka, a ime je dobio po bogu s glavom psa kojeg su nazivali Xolotl. Pasmina je smatrana svetom, a često su bivali pokapani sa svojim vlasnicima kako bi ih čuvali na drugom svijetu.

Bergamski ovčar

Ovaj pas, koji uvijek izgleda kao da mu je potrebno šišanje, zapravo izgleda točno onako kako bi trebao izgledati. Često su ga povezivali s čuvanjem stada ovaca u Alpama, pa od tuda i ime. Njegova gusta dlaka štiti ga od oštre zime na visokim nadmorskim visinama, ali služi i kao svojevrsni "oklop" u slučaju da se nađe u okršaju s divljim zvijerima koje žele oteti ovcu iz stada koje pas čuva.

Peruanska inka orhideja

Ova fascinantna pasmina, koja plijeni pažnju svojim neobičnim izgledom, može se naći naslikana na brojnim drevnim tekstilima i posuđu. Pasmina se prvi put pojavila u Moche keramici 750. godine. Također su prikazivani u keramici Chimua, Chancay i Inka.

Stanovnici Chancayja držali su ih kao ljubimce, a određena keramika ih čak prikazuje u džemperima. Vjerovalo se da se njihov urin i izmet koriste u lijekovima, piše American Kennel Club. Smatrani su nositeljima sreće.

Puli

Još jedna kovrčava pasmina na popisu koja se koristila kao pas koji je okupljao krda. Pasmina i danas ima jak instinkt za okupljanje, pa se ne treba čuditi ako vaš puli pokuša okupiti ptice, druge pse ili čak vašu djecu. Budući da su uzgajani kako bi bili vjerni čovjekovi pratitelji, pasmina iznimno brzo uči. Osim toga, veoma su agilni pa se često nazivaju "akrobatima psećeg svijeta".

Kineski kukmasti pas

Ovo je pas kojeg je teško zamijeniti s bilo kojom drugom pasminom – njegovo je tijelo uglavnom bez dlake, a ona se pojavljuje na vrhu repa i nogama, koje zbog toga izgledaju kao da nose čarapice. Dlaka mu raste na glavi i oko ušiju, pa se čini da je kineski kukmasti pas upravo izašao iz salona.

Osim ove neobične verzije, postoji i kineski kukmasti pas koji je potpuno prekriven dlakom. Pasmina je poznata kao zabavna, odana i prijateljski nastrojena prema ljudima. Zbog svojih osobina, čine savršene ljubimce i životne suputnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.