Veterinar: Mačke koje lutaju sklonije su zarazama, a one koje žive u kući dijabetesu

Foto: Pexels

VEĆINA mačaka obožava istraživati što više mjesta moguće tijekom svog života, pa nije čudno da bi i mnoge kućne mačke rado prošetale u vanjskom svijetu. Normalno je da se pitate je li pametno svojoj mački pružiti mogućnost da šeće po vašem susjedstvu ili bi joj to možda nanijelo više štete nego koristi.

Naravno, odgovor na ovo pitanje je dvojak. Naime, postoje dobre i loše strane puštanja mačke da slobodno šeće susjedstvom, a sve ovisi o određenoj životinji. Kao i svako živo biće, svaka je mačka jedinstvena i ima karakter koji ju izdvaja od drugih. Zbog toga se poneki vlasnici pitaju hoće li se ponašanje njihove mačke, koja je do sada živjela isključivo u kući, promijeniti ako je počnu puštati van.

Prema International Cat Care, mačke koje žive isključivo u kući ponekad mogu biti frustrirane, što potom rezultira uriniranjem izvan pijeska i grebanjem namještaja. Ako mačka ponekad prošeće susjedstvom ili dvorištem, vjerojatno će tamo obaviti nuždu, ali i svoje nokte oštriti na drveću, te neće imati potrebu uništavati namještaj kako bi to postigla.

Kućna mačka ne mora izlaziti, ali morate joj osigurati kvalitetnu stimulaciju

Mačkama je potreban prostor u kojem će moći odmarati, skakati, skrivati se, penjati se i oštriti nokte. Nije nužno da vaša mačka izlazi izvan kuće, ali u tom slučaju morat ćete se mnogo više potruditi oko prilagodbe svog doma njezinim potrebama.

Mačka kojoj je ugodno u njezinu domu neće imati potrebu izlaziti iz njega, ali ako joj ne pružite sve što joj je potrebno da bi bila zadovoljna, moguće je da će početi pokazivati probleme u ponašanju.

Omogućite mački prostor u kojem će se moći igrati sama, ali ne zaboravite svaki dan posvetiti joj i svoje vrijeme. Također, mačke vole promatrati svijet iz udobnosti svoga doma, pa ne bi bilo naodmet omogućiti joj gledanje kroz prozor. U stanju su satima promatrati što se događa na ulici.

Način života mačke utječe na njezino zdravlje

Ovisno o načinu života mačke, rizik od nekih bolesti povećava se, a od nekih smanjuje. Ovisno o tome puštate li mačku u "izlazak" ili ne, to će znatno utjecati na te rizike. Douglas Payne, veterinar East Penn bolnice za životinje, naglašava da su kućne mačke koje se ne kreću mnogo sklonije dijabetesu, artritisu i bolestima srca.

S druge strane, mačke koje izlaze iz kuće često susreću druge životinje i ljude, što ih čini podložnima različitim zarazama. Osim toga, moguće je da će se vaša mačka potući s drugom mačkom i zaraditi lakše ili ozbiljnije ozlijede. Mačke koje šeću po različitim terenima često nailaze na toksične tvari kojima se lako mogu otrovati.

Tužna je stvarnost da mnogo mačaka skonča tako što ih udari automobil. Zbog toga životni vijek mačke koja nikada ne izlazi iz kuće može biti mnogo dulji od životnog vijeka one mačke koja svaki dan luta, piše Daily Paws.

Puštati mačku da šeće sama ili je ipak držati u kući?

Zapravo, sve ovisi o vašem osobnom stavu. Činjenica je da mačke vole lutati i ako ih pustite da to čine, vjerojatno će biti sretne. S druge strane, ako mački osigurate dovoljno prostora i bavite se njome, ništa joj neće nedostajati ni kod kuće. Također, na taj ćete način rizik od zaraze ili smrti u prometnoj nesreći gotovo otkloniti.

Ako biste željeli da mačka ima najbolje od oba svijeta, prijedlog je da joj omogućite boravak na svježem zraku u ograđenom prostoru - ograđeno dvorište ili balkon zaštićen mrežicom bit će idealan način za to.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.