Tvor je prilično neobičan ljubimac koji obožava društvo. Evo što kaže vlasnica

Foto: Gabrijela Salaj

AFRIČKI tvorovi su životinje koje pripadaju porodici lasica i naoko se ne čine kao da bi bili izvanredni kućni ljubimci. Međutim, oni su vrlo inteligentne, čiste, tihe i zaigrane životinje koje se vole maziti sa svojim vlasnicima. Naročitu sklonost obično pokazuju prema jednom članu kućanstva, i to onom koji najviše brine o njima - hrani ih, čisti njihov životni prostor i često se igra s njima.

No to su sve općenite informacije koje je potrebno znati prije nego se odlučite za udomljavanje ovog ljubimca. Zanimalo nas je osobnije iskustvo pa smo se obratili dugogodišnjoj vlasnici afričkih tvorova, Gabrijeli Salaj. Gospođa Salaj otkrila je kako zapravo izgleda život u društvu ovih neodoljivih krznenih ljubimaca - kakve su naravi, što ih karakterizira te što najviše vole raditi. 

Uzgajivačnice tvorova u Hrvatskoj još uvijek ne postoje

Sugovornicu smo zamolili da nam opiše kako se odlučila na udomljavanje baš ovog ljubimca, umjesto klasičnijeg izbora kakav bi bio pas ili mačka. Glavni "krivac" za ljubav prema tvorovima zapravo je njezina kći koja je 2010. godine poželjela tvora za ljubimca.

U isto vrijeme pokvarila je ocjene u školi, a Gabrijela joj je obećala da će dobiti tvora ako ih popravi. Naravno, ovo je bila savršena motivacija i tvor je uskoro postao njihov novi ljubimac. Priča nam da u Hrvatskoj još uvijek nema službenih uzgajivačnica tvorova pa su tvora Dextera nabavili od privatne osobe iz Slavonskog Broda.

Ipak, ovo nije nešto što bi preporučila bilo kome jer je sama doživjela loše iskustvo. "Kupiti tvora s nekog od oglasa najvjerojatnije znači pretplatiti se na visoke troškove liječenja, jako puno suza i tuge", kaže nam.

"Zbog neodgovornog uzgoja, tvorovi koji su tako nabavljeni često vrlo brzo obolijevaju i napuste nas. Zato treba jako paziti od koga se kupuje tvor. Mi smo to naučili na teži način jer se naš Dex vrlo brzo razbolio i unatoč liječenju, prebrzo nas je napustio", objasnila je.

Ipak, unatoč zdravstvenim problemima s kojima se Dexter borio, nikada nisu odustali od njega. Učili su o tvorovima preko interneta, a zatim su naišli na udrugu Tvorum i njezinu predsjednicu Petru Logožar Mlinarić čiji su im savjeti uvelike pomogli. Kako je vrijeme prolazilo, Gabrijela Salaj i njezina obitelj sve su više učili o tvorovima te su shvatili da se radi o predivnim i posebnim, ali vrlo zahtjevnim ljubimcima.

Udomljavanje tvora u Hrvatskoj najsigurnije je preko Udruge Tvorum

Kako biste udomili tvora, najvažnije je biti dobro informiran oko toga što možete očekivati te što će sve tvoru biti potrebno za ugodan život. Postupak udomljenja tvora u ovoj se udruzi obavlja veoma savjesno.

Najprije osoba ispunjava upitnik za potencijalne udomitelje te razgovara s nekim od volontera. Zatim se obavlja pregled prostora koji će biti namijenjen tvoru kako bi budući vlasnik dobio smjernice za njegovu zaštitu.

"Tvorovi su znatiželjni, pametni i uporni, što ponekad uzrokuje upadanje u nevolje ako prostor u kojem žive nije prilagođen. Osoba treba biti educirana o potrebama tvorova, spremna učiti i informirati se te putovati do adekvatnog veterinara", kaže Gabrijela Salaj.

Udomljavanje preko ove udruge najbolji je izbor jer je tvora koji dolazi u vaš dom već pregledao veterinar. Obavljen mu je opći pregled, krvna slika, provjereno je ima li parazite, a ako veterinar smatra da je to potrebno, obavljaju se i dodatne pretrage.

Svaki tvor u novi dom dolazi s mikročipom, cijepljen protiv štenećaka, tretiran protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Također, ima putovnicu za kućne ljubimce, a većina je cijepljena protiv bjesnoće. Svi su upisani u registar Lysacan. Tvorovi su naučeni na balansiranu prehranu sirovim mesom s kostima i organima (osim svinjetine), socijalizirani su i često dolaze sa svojom opremom.

Tvor je radoznao i inteligentan ljubimac

Sugovornica je najprije naglasila da su tvorovi iznimno inteligentni, druželjubivi i radoznali ljubimci u koje je lako zaljubiti se. S obzirom na njihovu znatiželjnu narav i česte nestašluke, vlasnici ovih ljubimaca trebali bi znati da prostor u kojem borave naprosto mora biti dobro zaštićen.

"Tvorovi su isključivi mesojedi, izrazito simpatični i zahtjevni ljubimci. Glavne su im značajke visoka inteligencija, upornost, znatiželja i energičnost. Životni vijek im je oko osam godina, a veliku većinu života su zaigrani", rekla je.

Naime, tvorovi vole interakciju, živu igru, često i maženje, ali su skloni i vratolomijama pa se mogu lako ozlijediti ako je prostor neprilagođen. Također, napomenula je da se mora paziti na otvorena vrata jer su znatiželjni tvorovi skloni tome da odlutaju.

Ako se to dogodi, vrlo brzo će pronaći put do ljudske hrane koju ne bi smjeli jesti, s obzirom na to da su isključivi mesojedi. Namirnice kao što su slatkiši i grickalice mogu ozbiljno naštetiti zdravlju tvora, stoga je nužno osigurati da do njih nikada ne dođu.

"Svaki tvor je svoj i drugačiji. Njihova igra uvijek uključuje zube i grickanje. Neki brzo nauče prilagoditi jačinu grickanja, no neki to nikada ne svladaju, pa tu bude krvi i flastera", komentirala je njihovu narav. Zbog toga što tvorovi u igri često koriste svoje zube, naša sugovornica ovog ljubimca nikako ne bi preporučila nekome kome će poneka ogrebotina predstavljati veliki problem.

Izrazito su društvene i nestašne životinje

Tvorovi su životinje koje mnogo spavaju, ali kada su budni, rado istražuju okolinu i druže se. Najviše uživaju u društvu drugih tvorova, ali prihvaćaju i ljude, mačke i pse. Ako nema drugog tvora koji će im praviti društvo, bez razmišljanja će vas prihvatiti kao partnera za igru.

Što se tiče igračaka koje im se najviše sviđaju, to su plastične vrećice, tuneli u koje se mogu skrivati i razne druge male igračke. "Neki su od njih 'lopovi', pa će tako napraviti svoje skrovište s omiljenim stvarčicama koje mogu uključivati i ključeve koje tražite", dočarava istinsku narav tvorova naša sugovornica.

Iako su tvorovi iznimno društvene životinje, Gabrijela Salaj ne bi ih preporučila ljudima s malom djecom. Naime, svaki je tvor drugačiji, pa zapravo na početku ne možete znati hoće li se slagati s djetetom, a malu djecu ponekad je teže naučiti kako se ponašati u blizini ovakve životinje.

Također, tvorove ne bi preporučila osobama koje nemaju vremena za druženje s njima, pa ni onima koje nisu spremne na to da će troškovi prehrane i veterinara za ove životinje biti prilično visoki. Tvorovi su aktivne životinje, a njihove aktivnosti uključuju trčanje, skakanje, zavlačenje i penjanje, pa stoga trebaju biti pod nadzorom.

Tvoru je potreban veliki kavez, a kastracija životinje je obvezna

Prije nabavljanja tvora, morate mu osigurati odgovarajući životni prostor u obliku velikog kaveza s mekanim ležaljkama ili dekama. Potrebno je da su im hrana i voda uvijek dostupne, kao i toalet za koji možete koristiti pijesak za mačke.

Iako će vaš tvor vjerojatno najviše vremena provoditi slobodan u vašem društvu, u ono vrijeme kada nitko od ukućana nije kod kuće, morat ćete ga zatvoriti u kavez radi njegove sigurnosti. Zbog toga je potrebno da taj kavez bude što udobniji.

Na pitanje o potrebi za slobodnim kretanjem, sugovornica odgovara: "Tvorovi trebaju biti slobodni minimalno pet ili šest sati (pod nadzorom). Nakon toliko godina iskustva, moji su slobodni 0-24 sata i u biti je cijeli stan prilagođen njima. No, to ne bih savjetovala početnicima. Uvijek su moguće nezgode u koje mogu upasti zbog svoje radoznalosti."

Tvora ćete morati obavezno kastrirati, a najbolji način za to je postavljanje implantata za kemijsku kastraciju. Kod mužjaka je to potrebno zbog mirisa koji dobivaju kako spolno sazrijevaju, a ženke se mogu ozbiljno razboljeti ako nisu kastrirane.

Ovo su ljubimci s kojima nikad nije dosadno

Kada nabavite tvora, dobili ste slatko, nestašno i čupavo stvorenje koje će vas osvojiti. Ono na što morate obratiti pažnju jest to da u dom dovodite novo biće koje vas još uvijek ne poznaje, kao ni vi njega. Svaka jedinka ima svoje osobitosti, pa se čak i iskusni vlasnici poput Gabrijele Salaj često iznenade kada kući dovedu novog tvora.

"U ovih 14 godina imala sam preko 20 tvorova i ono što mogu reći jest da je svaki poseban. Imali smo velikih maza, kao i 'grickavaca'. Ziggy nas je grizao od prvog do zadnjeg dana i voljeli smo ga takvog. Neki drugi bili su velike maze koje su jedva čekale da im poklonimo pažnju. Uistinu, susrela sam se s različitim karakterima tvorova", ispričala je.

Za kraj, zamolili smo sugovornicu da nam ispriča zanimljivu priču iz života s tvorovima. Rekla nam je da su tvorovi ljubimci koji će vas svaki dan iznenaditi. Kada konačno pomislite: "Sada sve znam" - oni će učiniti nešto što niste očekivali.

Gabrijela Salaj ispričala je da je jedan njezin tvor, koji nikada nije radio slične stvari, odgrizao dio njezinih hulahopki i uspio ih progutati. Naravno, uslijedilo je povraćanje koje se nastavilo cijelu noć. Bili su prisiljeni obratiti se veterinaru koji je uspio shvatiti što se zapravo dogodilo. Na sreću, ovaj incident na kraju je dobro završio.

Poanta ove priče zapravo je da s tvorovima možete očekivati sve i u svako vrijeme. Pa ako ste ikada željeli udomiti ovog neobičnog ljubimca, bit će neophodno da se najprije dobro informirate o svakom aspektu njegova načina života, prehrane i naravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.