Vatrogasci spasili 15 roda ozlijeđenih u tuči u Slavoniji, pogledajte fotografije

HRVATSKA vatrogasna zajednica prije nekoliko je dana podijelila sretnu vijest koja dokazuje da se zajedničkim naporom možemo uspješno boriti protiv svih nedaća. Naime, veliko nevrijeme koje je početkom srpnja zahvatilo područje Županje i Bošnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji uzrokovalo je neugodne posljedice kako za ljude, tako i za životinje toga kraja.

Oštećeni su brojni objekti i njihove fasade, došlo je do poplava, a srušena su i mnoga stabla. Najtužniji prizori zasigurno su bile unesrećene rode ozlijeđene usred jake tuče koja je padala na njih dok su štitile mladunce u gnijezdima.

Mjesto Bošnjaci poznato je po tome što velik broj roda svija svoja gnijezda na dimnjacima kuća. Rode u gnijezdima čuvaju i hrane mladunce koji nisu spremni poletjeti dok ne prođe period od pedeset do sto dana. Oba roditelja leže na jajima, kojih je u gnijezdu najčešće tri do pet.

U vrijeme nevremena, rode su se nalazile u gnijezdima kako bi štitile svoje mlade, no snaga leda koji je padao po njima, za mnoge je bila kobna. Budući da svoja gnijezda svijaju na visokim i teško dostupnim mjestima, ljudima koji su primijetili što se događa, trebala je pomoć vatrogasaca. Vatrogasci su autoljestvama pristupali gnijezdima i rode sigurno spuštali na zemlju.

Snažno nevrijeme koje je početkom mjeseca pogodilo područje Bošnjaka i Županje prouzročilo je velike štete, a...

Posted by Hrvatska vatrogasna zajednica on Wednesday, July 17, 2024

S obzirom na to da je tuča oštetila i brojne krovove, vatrogasci, koji su bili zaduženi za saniranje štete, nerijetko su i sami nailazili na unesrećene ptice koje su zatim oprezno premještali s krovova kako bi ih predali veterinarskoj ambulanti. Nažalost, u priopćenju stoji da su pronašli ukupno četrnaest mrtvih roda te petnaest ozlijeđenih koje su predali Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica u Slavonskom Brodu.

Spašene rode, koje su odvedene u Centar, dobro se oporavljaju i uskoro će ih moći vratiti u prirodu. Zahvaljujući hrabrim i požrtvovnim vatrogascima te ljudima koji su im dojavljivali gdje mogu pronaći ozlijeđene životinje, ova je priča dobila sretan kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.