Velika panda u nizozemskom zoološkom vrtu okotila mladunca

NIZOZEMSKI zoološki vrt Ouwehands Dierenpark podijelio je sretnu vijest da je njihova velika panda okotila novog mladunca. Vijest je razveselila mnoge jer predstavlja poticaj rastu populacije ovih ugroženih sisavaca. Ouwehands Dierenpark u Den Haagu objavio je video velike pande Wu Wen i njezinog mladunca čiji se spol još uvijek ne zna.

U priopćenju zoološkog vrta navode da su majka i mladunac dobro, a oni su iznimno sretni i ponosni što će njegovo rođenje doprinijeti očuvanju ugrožene vrste na prirodan način. Video prikazuje Wu Wen u sijenu, a u pozadini se može čuti glasanje koje signalizira rođenje mladunca. Zadovoljna majka ga nosi i premješta se kako bi pronašla najudobniji položaj za sebe i svoje mladunče.

Wu Wen je na svijet donijela još jedno mladunče sat vremena kasnije, no ono je uginulo ubrzo nakon rođenja. Preživjeli mladunac drugi je koji je rođen u ovom zoološkom vrtu, a prije njega, još 2020. godine, proslavili su rođenje mladunca velike pande kojeg su kasnije nazvali Fan Xing.

Fan Xing je okoćen kao dio programa koji se tada nazivao "diplomacija pandi" u Kini. Mladunac je u Kinu poslan prošle godine, gdje se sada nalazi unutar programa koji se bavi očuvanjem vrste. Kina je inače dugi niz godina poklanjala pande, svoju nacionalnu maskotu, prijateljskim nacijama. U skorije vrijeme, posuđivane su i zoološkim vrtovima.

Rođenje novog mladunca velike pande iznimno je bitan događaj kako za Nizozemsku i Kinu, tako i za svijet budući da je očuvanje vrste nešto na čemu se radi već dulje vrijeme. Kao endemska kineska vrsta, pande su oduvijek živjele u dijelu središnje Kine, a ugrožene su postale zbog ljudskog djelovanja. Sječa šuma, koje su njihovo prirodno stanište, uzrokovala je pad populacije. Srećom, kao što možemo vidjeti, ulažu se značajni napori kako bi se situacija poboljšala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.