Pet razloga zašto vas pas promatra dok obavlja nuždu

Foto: Shutterstock

NEOVISNO o tome imate li psa prvi put ili ste dugogodišnji vlasnik, postoje ponašanja koja će vam se uvijek iznova činiti čudnima, a možda i neugodnima. Jedno od njih, koje svakako spada u tu kategoriju, situacija je u kojoj vas pas ne ispušta iz vida tijekom obavljanja nužde.

Vjerujemo da ste doživjeli situaciju u kojoj ste izašli u šetnju s ljubimcem, pustili ga da njuši okolinu i obavi ono što je nužno – a on vas je pritom gledao s velikom koncentracijom. Ako mislite da je ovo ponašanje čudno, ne brinite, sasvim je normalno da psi to rade, piše Dogster. Ipak, postoje određeni razlozi koji bi mogli stajati iza ove, ljudima pomalo neugodne, navike.

U vama traže zaštitu

Obavljanje nužde situacija je u kojoj se pas osjeća najranjivijim i traži vlasnikovu zaštitu. Iako su oni inače ti koji vole pružati zaštitu članovima svoje obitelji, ovo je trenutak u kojem očekuju da vi čuvate njih. Nemojte se čuditi ako vas s pozornošću gledaju i kada obavljaju nuždu u vlastitom dvorištu u kojem je opasnost svedena na minimum. Jednostavno, radi se o instinktu koji im je upisan duboko u gene.

Osjećaju veliku povezanost s vama

Ako vas pas promatra prilikom obavljanja nužde, vjerojatno ste njegova omiljena osoba. Iako vam se ovo možda čini čudnim trenutkom za pokazivanje naklonosti, moguće je da vam baš tada pas odluči pokazati koliko vam vjeruje i koliko ste mu bitni. Promatranje psima pomaže uspostaviti psihološke veze sa svojim vlasnicima, a vrijeme obavljanja nužde za njih je često najbolji trenutak za rad na tome.

Očekuju nagradu

Psi vole biti nagrađivani – to je općepoznata činjenica. Puno vlasnika ima naviku pohvaliti, pa čak i nagraditi psa poslasticom nakon što je obavio nuždu. Ako ste ih navikli na ovo, moguće je da vas promatraju kako bi dobili pohvalu tijekom obavljanja još jednog "zadatka" u kojem su dobri. Najsretniji su kada vlasnike učine ponosnima, pa makar se radilo o obavljanju nužde na pravom mjestu.

Žele znati da odobravate ono što rade

Odobravanje vlasnika za psa je najvažnija stvar na svijetu. To je još bitnije kada je vaš pas maleni štenac kojeg tek učite gdje može obavljati nuždu. To su trenuci u kojima će vjerojatno gledati u vas kako bi se uvjerio da je dobro shvatio ono što ga želite naučiti, posebno ako ste ga u prošlosti upozorili kada je nuždu obavljao na pogrešnom mjestu.

Oni štite vas

Iako je na početku spomenuto da psi u vama traže zaštitu dok se nalaze u ovom ranjivom položaju, to je istina za neke od njih. Psi s izraženim zaštitničkim nagonom htjet će se uvjeriti da ste na sigurnom čak i dok obavljaju nuždu. Kako bi to znali, jednostavno će vas morati promatrati u svakom trenutku. Pogled na vas ih opušta i znaju da mogu u miru obaviti ono što moraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.