I vi možete "naučiti" moliti na aramejskom kao Plazibat za samo 69.99 eura godišnje

Foto: Instagram

Iskreni ste katolik, htjeli biste znati što više o svojoj vjeri, doživjeti bolje iskustvo molitve, a ne možete stalno ispitivati svećenika o svemu što vas zanima? 

Imamo rješenje za vas! 

Odsad vam je svima dostupna mobilna aplikacija Hallow, koju možete pronaći na Google Playu za Android i iOS. Možete sedam dana besplatno isprobati aplikaciju ili mjesec dana za svega 3.99 eura, a onda uzeti godišnju pretplatu za vrlo povoljnih 69.99 eura. 

I između ostalog - naučit ćete Očenaš na aramejskom, jeziku kojim je govorio Isus.

Sve na vašem mobitelu

Ups, sad sam vam nesvjesno odao tajnu kako je poznati domaći kikboksač Antonio Plazibat tako brzo naučio drevni jezik. Ja sam, znate, istraživački novinar i trebalo mi je čak nekoliko klikova da provalim kad je on to stigao učiti jezik na koji me moji profesori svojedobno nisu uspjeli natjerati da ga uopće krenem učiti.

Učio sam grčki da bih čitao Novi zavjet, učio ponešto hebrejski da bih bolje shvatio Stari zavjet, a aramejski su učili oni posebni koji su htjeli bolje shvatiti neke riječi razbacane po cijeloj Bibliji i par poglavlja starozavjetne Knjige proroka Daniela. Aramejski vam je u odnosu na hebrejski otprilike kao nizozemski u odnosu na njemački.

Samo što će vam već slova predstavljati problem, pa onda ide praktički cjeloživotna zabava s riječima, sintaksom, dijalektima, povijesnim razvojem, sve do današnjih varijanti. Zašto biste se toliko mučili kad vam sve to može stati u mobitel?

I ja sam instalirao aplikaciju, pregledao je, registrirao se. Sad ću, za kaznu što se ovako zezam, svaki dan dobivati obavijesti na mail kako da poboljšam svoj inače nepostojeći molitveni život.

Čemu služi Instagram

Uglavnom, možete skinuti razne propovijedi ili ih slušati u realnom vremenu online; možete personalizirati pozadinu za svoju molitvu (npr. gregorijanski napjev dok se molite); možete napraviti svoj molitveni plan, pa će vam aplikacija slati, kako se to lijepo naški kaže, notifikacije da je vrijeme za krunicu; možete se povezati s drugim moliteljima, osnivati molitvene obitelji; možete voditi i dnevnik molitve.

I to sve za samo 69.99 eura godišnje. Gotovo za džabe.

Da se malo uozbiljimo: znate li uopće čemu služi Instagram? Da se povežete s dragim ljudima? Da možete iskazati svoje mišljenje o nekoj poznatoj osobi ili njezinom postupku?

Jedina svrha ove društvene mreže, najkraće rečeno, jest reklama. Instagram zvijezde su tu da vas upute kojom se kremom za lice trebate mazati, koju dizajnersku odjeću trebate nositi, koji automobil trebate voziti.

I na kojoj aplikaciji možete naučiti moliti Očenaš na aramejskom. 

Vi ste tu da biste kupili proizvod, a ne da uživate u slici izazovno odjevene pjevačice u mini badiću. Koji možete nabaviti za svega 199.99 dolara na www.mojbadić.com, popust od 10% dobijete ako upišete kod jasamnaivnabudala.

Ogromna greška u aplikaciji

Pomirite se s time da živite u vremenima reklama i da je čak i molitva na Instagramu zapravo reklama za mobilnu aplikaciju.

Koja, moram vas odmah upozoriti, ima i jednu ozbiljnu grešku.

Nije problem toliko u tome što je molitva Očenaš na aramejskom zapravo samo prijevod tradicionalne verzije molitve (one iz Matejevog evanđelja, različite od one iz Luke) na aramejski kakvim je, pretpostavlja se, govorio Isus.

Propust je puno ozbiljniji: Očenaš završava riječju AMIN. 

Naš Antonio Plazibat je tu grešku otkrio, pa molitvu završio lijepim našim AMEN. Ne mislite valjda da je Isus govorio srpski?

Ali, mislim da vas ovaj slučajni bug ne treba obeshrabriti, iskoristite sve prednosti koje vam aplikacija nudi za svega, ponovimo, 69.99 eura godišnje.

Ili se maknite od Instagrama, genijalci.

***

Novu knjigu Indexovog kolumnista Željka Porobije pod naslovom "Žene, majke, kraljice: Kritički pogled na biblijsku etiku" možete nabaviti ovdje

"Ova knjiga nije klasično ateističko zanovijetanje o biblijskim tekstovima koji promoviraju podčinjenost žena. Ona je, naprotiv, pokušaj da dođemo do onoga što Biblija stvarno govori i da shvatimo temeljnu etičku ideju iza svih tih tekstova. Tek onda možemo reći nešto smisleno o tome koliko knjigu pisanu prije par tisućljeća treba uzeti u obzir u suvremenim raspravama o položaju žena u društvu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.