Nasred Straduna ležao čovjek u bolničkom krevetu. Otkriveno o čemu se radilo

Foto: Galerija Flora

Prolaznike koji su se zatekli na Stradunu u srijedu između 22 sata i 4 ujutro poprilično je iznenadio - čovjek u bolničkom krevetu koji je ležao nasred ulice.

Riječ je, naravno, bila o umjetničkom performansu koji je izvodio riječki umjetnik Damir Šegota, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i galerije Flora. Performans je nazvan Dubrovniku i Mojoj majci. 

"Ovaj performans još je jedan u nizu njegovog komuniciranja s nama dok hrabro javno ponire u vlastite introspekcije u kojima kao da želi što suptilnije prikazati koliko bolna može biti bol. Koristi pritom zatvoreni izložbeni i otvoreni prostor grada Dubrovnika 4. i 5. rujna ove godine. Započinje 4. diskretnijim postavljanjem Urne uz fotografije pokojne Majke i fotografije Straduna razrušenog ratom koji je za nama", objasnila je kustosica Mirjana Lenči Pernar. 

Performance Damira Šegote Dubrovniku i Mojoj Majci Dubrovnik ,Stradun 4.9.2024

Objavljuje Galerija FloraČetvrtak, 5. rujna 2024.

"Bez riječi verbalizira bol ležeći u jednostavnom bolničkom krevetu na otvorenom, na jednoj dubrovačkoj ulici. Nakon šest podmuklih noćnih sati, praskozorje boli trebalo je biti sred Luže... Autor lakoćom postaje blizak s publikom koristeći ono što je gotovo svakodnevno prisutno: bolnički krevet, flor, gazu, urnu, bolnu besanu noć. Sve to univerzalno nema nikada neutralnu konotaciju. A uvijek ima onu vrlo intimnu", dodala je.

Nakon performansa održana je i izložba.

Tko je Šegota?

Damir Šegota je vizualni umjetnik rođen u Rijeci 1960. Diplomirao je kiparstvo u klasi profesora Josipa Diminića na Sveučilištu u Rijeci te je studirao na Accademia di Belle Arti di Venezia kiparski smjer. Bavi se ambijentalnim umjetničkim instalacijama, performansima, hepeningom, ready-made, kiparstvom, grafičkim dizajnom i scenografijom.

Osnivač je i suosnivač nekolicine formalnih i neformalnih umjetničkih grupa te autor samostalnih i sudionik, kao jedan od autora, grupnih izložbi. Autor je i niza projekata. Ravnatelj je Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka te član Upravnog vijeća Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.