"Rakitić ima godina? Ima ih i Modrić pa nije došao u Dinamo"

Foto: Igor Kralj, Ivo Čagalj/PIXSELL

HAJDUK je u završnoj fazi priprema za novu sezonu. Već u četvrtak, 25. kolovoza, na Poljud u sklopu drugog pretkola UEFA-ine Konferencijske lige stiže Torshavn, a uzvrat je tjedan dana kasnije na Farskim otocima. Za manje od dva tjedna, 4. kolovoza, kreće i nova sezona SuperSport HNL-a dvobojem sa Slaven Belupom u Splitu.

Hajdukovci nakon niza promjena u prošloj sezoni u novu kreću s novim predsjednikom Ivanom Bilićem, novim sportskim direktorom Nikolom Kalinićem i novim trenerom Gennarom Gattusom, koji će pokušati isprati gorak okus prethodne sezone, u kojoj je Hajduk završio treći na tablici i bez trofeja.

Promjene je doživio i igrački kadar, a najveća vijest je dolazak Ivana Rakitića (36), jednog od najboljih hrvatskih igrača ikada, kojeg su dočekale tisuće navijača. O aktualnostima vezanim uz Hajduk razgovarali smo s nogometnim trenerom i analitičarem Markom Lozom. 

Kako komentirate dolazak Ivana Rakitića?

Super potez, ni u ludim snovima nismo očekivali igrača tog kalibra u Hajduku, bez obzira na godine. Godina ima i Luka Modrić pa nije došao u Dinamo. Odličan potez kluba i sportskog direktora. 

Dovođenje iskusnih igrača je dobar smjer. Ovakva kvalitetna imena mogu dovesti i kvalitetnije mlađe igrače. Dolaskom Perišića, Rakitića, Gattusa, ako Bog da i Džeke, možeš privući i mlađe igrače s renomeom. Ovo je novi i dobar smjer Hajduka nakon godina lutanja.

Rakitić je većinu karijere igrao kao osmica u 4-3-3, ali Gattuso je Livaju najavio kao desetku. Kako su njih dvojica spojivi i kako izvući najbolje iz Rakitića i Livaje?

Još je rano pričati o tome gdje će tko igrati. U ovom trenutku je Hajduk vjerojatno tek na 70 posto ekipiranosti. Očekujem da će biti još promjena u kadru, izlaznih i ulaznih transfera. U trenutnoj situaciji Livaja je prva špica, Rakitić vjerojatno osmica u kombinaciji sa Sigurom, Krovinović polušpica. 

Mogu zamisliti ekipu i u 4-2-3-1 formaciji u kojoj je Rakitić desetka, a Livaja devetka, ali kao što sam rekao, prerano je pričati o tome. Znat ćemo više kada se kadar popuni. Priželjkujem dolazak Džeke u napad i kvalitetne šestice, poput Nikole More ili Ivana Šunjića. Ta dva igrača su djeca Dinama, ali mislim da bi mogli puno donijeti Hajduku.

Krajem prošle sezone bivši trener Mislav Karoglan otvoreno je govorio o problemu atmosfere i odnosa među igračima. Može li prisustvo legendi poput Perišića i Rakitića pomoći na tom planu?

Više sam slušao o problemima u odnosu prema radu i u trenažnom procesu. Rezultat je izostajao, pa je i atmosfera padala. Suludo je da pričamo o profesionalizmu. Rakitić i Perišić su definitivno putokaz za sve. 

Dečki su profesionalci i karakteri, ako ekipa krene njihovim smjerom, to će biti jako dobro za Hajdukovu sezonu, za razliku od prošle. Mislim da su toga svjesni i ostali, vidim to po Livaji, na pripreme je došao spreman, smršavio je i sigurno mu je cilj uspjeti s Hajdukom. Bez titule te nitko neće pamtiti.

Jesu li Rakitić s 36 i Perišić s 35 godina prestari da idućih 10 mjeseci budu nositelji Hajduka sa šampionskim ambicijama?

Naravno da mogu. Neće to biti lako ispočetka jer nisu u natjecateljskoj formi, ali ako Gattuso zadrži ovaj nivo fokusiranosti, koncentracije i snage treninga, Rakitić i Perišić će sigurno doći na razinu da mogu Hajduku donijeti ono što želi. Oni neosporno nisu na vrhuncu svojih karijera i forme, ali za HNL je dostatno ono što mogu ponuditi.

Možemo li isto očekivati od 38-godišnjeg Džeke u slučaju da dođe?

Bio sam na utakmici Hajduka i Fenerbahčea u Grazu i Džeko me ugodno iznenadio, impresivno je koliko trči i kako radi. Dolazak takvog igrača bi bio svjetsko čudo, sigurno jedan od potencijalno najvećih transfera u povijesti kluba.

Od kojih mladih igrača očekujete potencijalni iskorak u novoj sezoni? Treba li najbolji strijelac priprema Bruno Durdov igrati iako mu je tek 16?

Priželjkujem što više prilika za Luku Juraka na šestici ili osmici. Durdov je svakako igrač koji zaslužuje priliku. Jako mi je žao kada mladi dečki na pripremama pokažu očigledan igrački potencijal pa se kasnije negdje izgube. 

Njega treba istrpjeti, uz ove iskusne igrače Hajduk si to može priuštiti. Uz njih može samo rasti i biti sve kvalitetniji. Suludo bi bilo da ne dobije priliku već protiv Torshavna ili Slaven Belupa.

Ne treba uopće gledati koliko ima godina, dečko je efikasan, kada igra, često zabija. Dečko me jako podsjeća na Mikija Rapaića i jedva čekam da dobije priliku. Bamba Sanyang može biti rezervna opcija, odnosno njegova zamjena koja donosi širinu. Sigur i Pukštas su nam već dobro poznati, a mislim da je Marko Capan potencijalno unutarnje rješenje za šesticu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.