Analitičari o prvoj godini Vlade: Gospodarska situacija je još gora nego kada su preuzeli vlast

Foto: Davor Pongračić/Cropix

IZA Vlade Zorana Milanovića točno je godina dana u Banskim dvorima. Što je učinjeno, a što ostalo neispunjeno od zaokreta obećanog u Planu 21, za Media servis su ocijenili politički i ekonomski analitičar Ivan Rimac i Dražen Kalogjera te sindikalni čelnik Mladen Novosel.

Godinu nakon izbornog trijumfa s mirazom odriješenih ruku za korjenite promjene, novom kabinetu, parafrazirano rečeno, palo je sve što nije trebalo pasti, a gospodarstvo i dalje ostalo crta najžešće bitke. Da je Vlada na tom polju potpuno zakazala, složni su u ocjeni Kalogjera i Rimac. Previše se i posve pogrešno Vlada uzdala u strane investicije, a zanemarila domaće gospodarstvo i uvjete da ono preživi.

"Kruna svega je da nisu stvoreni uvjeti da hrvatski poduzetnici povećavaju BDP. Ako se povećava, povećava se s velikim državnim investicijama, a ne s poduzetničkim duhom u prerađivačkoj industriji koja ostvaruje izvoz i otvara nova radna mjesta. To još čekamo", rekao je Kalogjera.

"Gospodarska situacija je još gora nego kada su preuzeli vlast"

"Nisu, za sada barem, vidljivi nikakvi pomaci u gospodarstvu. Dapače, situacija u gospodarstvu bi se mogla nazvati još gorom nego što je bila u vrijeme kada su oni preuzimali vlast", smatra Rimac.

Najveći konkretan minus za Kalogjeru je neriješen gorući problem dvostrukog deficita, vanjskotrgovinske bilance i budžeta. No, manjkav je po njemu i pravni sustav.

"Mislim da je još daleko od toga da bi poticao poduzetništvo i štitio dobre poduzetnike i dobre radnike", istaknuo je Kalogjera.

"Vlada se previše bavila sobom, nije se snašla u ulozi poslodavca"

Uzroke loših rezultata Vlade dijagnosticirao je sindikalist Novosel.

"Vlada se nije snašla u poziciji poslodavca. Previše se bavila sama sobom, previše se bavila kadroviranjem u državna poduzeća, javna poduzeća, nadzorne odbore, uprave... Rezultati takvih kadroviranja se pokazuju sada, krajem godine, a oni su vrlo loši", izjavio je Novosel.

Jedno od većih koalicijskih obećanja bilo je da će biti poštenija i bolja od prethodnih Vlada, posebno one Sanaderove. Obećano je, prema Rimcu, polovično ispunjeno. Iza nje nema velikih korupcijskih afera, no slučajevi Čačić, Holy i slični u javnosti su ostavili gorak trag ponašanja koje ne uvažava činjenicu da zakon vrijedi za sve jednako. Dojam osamljenih igrača umjesto kompaktne cjeline s jasnom vizijom i ciljevima ostavio je posljedice.

"Što zbog Plana 21, a što zbog očekivanja glasača, to je bilo veliko povjerenje koje su glasači dali Vladi u rješavanju nagomilanih gospodarskih problema. U tom elementu je Vlada to povjerenje, sudeći po anketama i nekim raspravama, izgubila", rekao je Rimac.

Usamljena pohvala Liniću: Uveden je red pri međusobnoj naplati i rješavanju nelikvidnosti

No, bilo je i dobrih poteza. Novoselova pohvala ide ministru Liniću. "Ipak je uvedeno malo više reda pri međusobnoj naplati i rješavanju nelikvidnosti", rekao je Novosel istaknuvši da su najvažnije odluke u tom segmentu uredba da se plaća ne može uplaćivati bez uplate doprinosa te Zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju.

Zbog sređivanja biračkih popisa i općenito vođenja javne uprave Rimac među svjetlije primjere ubraja ministra Arsena Bauka te ministra zdravlja Rajka Ostojića za kojeg kaže da je zdravstvo pokušavao dovesti u red s mizernim sredstvima. "I to bi negdje bilo to", kaže Rimac.

Nakon godinu dana ostaje nadati se da Vlada nije izgubila početni entuzijazam i motiv. I Kalogjera je optimist. "Dobre namjere postoje sigurno, međutim, od namjera se ne živi. Živi se od operativnih rješenja", zaključuje Kalogjera.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.