Apsurdni dubrovački izbori: Kriminalce država ne može zaposliti, ali im može dati pola milijarde kuna!?

Fotomontaža: Index (FaH)

ANDRO VLAHUŠIĆ i Pero Vićan pravomoćno su osuđivani zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti pa se zbog toga ne bi mogli prijaviti na ni jedan državni natječaj za radno mjesto. No, hrvatski zakoni, apsurdni kakvi već jesu, omogućili su im da umjesto uskraćenih nekoliko tisuća kuna mjesečne plaće zbog počinjenog kriminala mogu slobodno upravljati s gotovo pola milijardi kuna proračunskog novca.

Naime toliko iznosi proračun Grada Dubrovnika, točnije 462 milijuna kuna za 2014. godinu,  a do tog novca će doći ako pobjede na lokalnim izborima u Dubrovniku koji će održati ove nedjelje.

Vlahušić se ispričao zbog kriminala i zamolio glasove

Uz bivšeg gradonačelnika HNS-ovca Andru Vlahušića, za gradonačelničko mjesto bori se i Vićan, njegov partner iz optuženičke klupe za Aferu Šipan, koji je kandidat vlastite stranke Dubrovački demokratski sabor. Uz njih su kandidati i HDZ-a Mato Franković, Hrvoje Kukuljica iz Živog zida te nezavisni Maro Krstić kojeg podupiru inicijativa Srđ je naš i MOST Bože Petrova.

Kratka kampanja u Dubrovniku donijela je i nekoliko sučeljavanja kandidata, no čini se da su ove izbore tabu tema bila pitanja o presudama i istragama. Najuzbudljivije je bilo kada se pet kandidata sučelilo u programu lokalne Dubrovačke televizije.

"Jeste li se spremni ispričati građanima Dubrovnika zbog zlouporabe položaja i ovlasti?",  pitanje je koje nezavisni Kristić uputio Vlahušiću da bi ovaj zureći u pod studija odgovorio kako se Dubrovčanima ispričao "već stotinu puta".

No, onda je opet zamolio Dubrovčane da mu daju glas. I to uvjerljivo.

Ne može dobiti posao, ne može u Sabor, ali može u fotelju gradonačelnika?

Na kraju emisije Vlahušić imao je 41 posto glasova gledatelja. Drugi je bio Vićan s 30 posto, a onda tek slijede Franković s 15 posto simpatija, Kristić s 12 posto, dok je na začelju ostao Kukuljica s 2 posto.


Apsurd ove gradonačelničke utrke je i u tome da osim što Vlahušić i Vićan ne bi mogli proći na nijednoj komisiji za posao koje dijeli državna i lokalna vlast, ne mogu sudjelovati ni u utrci za Sabor. Odnosno ne mogu biti ni zastupnici.

Prema nedavno usvojenom Zakonu Vlahušić, koji je presudom Vrhovnog suda od 16. prosinca prošle godine pravomoćno osuđen na 6 mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godine dana, ne može se iduće četiri godine kandidirati za zastupnika u Hrvatski sabor.

Za Sabor je nepoželjan, no ne i za gradonačelničku fotelju jer vladajuća koalicija SDP-HNS koja podupire Vlahušića nije mijenjala i Zakon o lokalnim izborima.

Lažljivi Milanović branio Vlahušića

Samim tim SDP se doveo u apsurdnu poziciju.  Naime, lokalni dubrovački SDP prvi je izašao iz  Dubrovačkog dogovora, koalicije u kojoj su bili HDZ, SDP, HNS i Vićan. Takva odluka dovela je na koncu do raspada koalicije u Dubrovniku koja je za krajnju mjeru imala neizglasavanje proračuna za 2015. godinu, što je dovelo od prijevremenih izbora. Danas je SDP prvi pristupio Vlahušićevoj koaliciji.

Sam premijer Zoran Milanović pokušao je objasniti neobjašnjivo. I pritom lagao.  


"Ne znam za koje je djelo Andro Vlahušić bio optužen i nepravomoćno osuđen", rekao je početkom veljače šef SDP-a Milanović objašnjavajući podršku svoje stranke Vlahušiću, no samo dvije godine ranije jako je dobro znao zbog čega je to Vlahušić osuđen. Tada još nepravomoćno.

"Vlahušić je imao jednu presudu, ne za korupciju, to nije kategorija, ona je nepravomoćna, radi se o jednoj grešci, nesmotrenosti za koju je dobio uvjetnu presudu. To je sada tu, nepravomoćno. SDP-u je naprosto bio problem ići u takvu koaliciju", rekao je Milanović 20. svibnja 2013. objašnjavajući tada zašto SDP ide samostalno na izbore, a ne s Vlahušićem.

Više ne vrijedi: Izbori se mogu izgubiti, ali obraz ne

S nizom HDZ-ovih pobjeda SDP je čini se spreman zaboraviti riječi Ivice Račana o onom kako se izbori mogu izgubiti, ali ne i obraz. No, konačnu riječ na izborima dat će sami Dubrovčani.

Podsjetimo kako je Vrhovni sud pravomoćno Vlahušića proglasio krivim za "aferu Šipan" i osudio ga na uvjetnu kaznu za pogodovanje Vićanu, kojem je iz gradske blagajne 2010. godine posudio milijun kuna na ime akontacije za prodaju općinske grade na Šipanu.

Vlahušić se branio da nije nastala šteta, odnosno da je novac vraćen kao i da su neki ključni svjedoci lagali na sudu. Vrhovni sud sve je to odbacio. 

Nad Vlahušićem je i dalje istraga  Uskoka zbog "afere Ravelin", u kojoj ga se sumnjiči da je oštetio Grad Dubrovnik za najmanje milijun kuna, a vlasniku koncesije nad klubom Revelin osigurao 2,2 milijuna kuna nepripadajuće dobiti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.