Bivši ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik uništio spomenik kulture kako bi izgradio vilu

Foto: Dubrovački dnevnik

GRAĐEVINSKA inspekcija u Dubrovniku zatvorila je gradilište bivšeg ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik i počasnog konzula Kraljevine Danske, Vlaha Đurkovića, piše Dubrovački dnevnik.

Đurković je u Zagrebačkoj ulici započeo gradnju jednokatnice s visokim potkrovljem za što je bez dozvole do temelja srušio prizemnicu koja je imala svojstvo spomenika kulture.

"Građevinska inspekcija je na predmetnom građenju investitora Vlaha Đurkovića obavila inspekcijski pregled. Utvrđeno je da se gradnja izvodi protivno građevinskoj dozvoli te je pokrenut upravni inspekcijski postupak. Na licu mjesta naređeno je zatvaranje gradilišta posebnim službenim znakom", potvrdili su Dubrovačkom dnevniku u Ministarstvu graditeljstva.

I građani su prije tri tjedna upozorili Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje te Građevinsku inspekciju u Dubrovniku na uništavanje spomenika kulture, ali oni povratnu informaciju nisu dobili.

"Gotovo sve kuće na Konalu imaju svojstvo spomenika kulture, no ta oznaka ne propisuje obvezu permanentne zaštite. Drugim riječima, onaj tko je 'bliže oltaru' uz dozvolu konzervatora može takve objekte rušiti, drugima se to neće dozvoliti", rekao je dubrovački restaurator Đivo Dražić te dodao da takav zakonski okvir ostavlja dovoljno prostora za različita tumačenja.

Nedozvoljeno potpuno rušenje objekta


Đurković se odlučio na ilegalnu gradnju na mjestu jedne od najstarijih kuća na Konalu gdje gradi novi objekt koji sada ima podrum, prizemlje, prvi kat, a uskoro i visoko potkrovlje.

Radove je započeo pod izlikom rekonstrukcije i konstruktivne sanacije zbog čega je u potpunosti srušio građevinu na temelju 18 godina stare građevinske dozvole.

Građevinska dozvola je uz rekonstrukciju-konstruktivnu sanaciju stambenog objekta, kuće – spomenika kulture, uključivala izgradnju ljetne kuhinje i tri poslovna prostora ugostiteljsko-turističke namjene i garaže na čest.zem. 894/1 k.o. Dubrovnik. Poslovni prostori izgrađeni su prethodno kada je uništen vrt kuće.

Uz građevinsku dozvolu trebala mu je i dozvola Konzervatorskog odjela koja je ishođena još 1995. godine. Ipak, tim rješenjem se ne predviđa potpuno rušenje objekta koji nosi svojstvo spomenika kulture.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.