"Diktatura" na internetu: Američkom marincu prijeti otkaz zbog vrijeđanja Obame na Facebooku

AMERIČKOM marincu Garyju Steinu prijeti otkaz zbog kritike na račun predsjednika Baracka Obame na Facebooku. U njegovu obranu stao je tim odvjetnika, ali i zastupnici u Kongresu, koji smatraju da se na taj način krši sloboda govora garantirana američkim Ustavom, javlja AP.

Narednik Gary Stein na Facebooku je otvorio grupu "Pokret čajanka u Oružanim snagama" i na njoj je iznio svoje stavove protiv predsjednika Obame, poput onog da ne želi izvršavati "nezakonite naredbe predsjednika Obame o pritvaranju američkih vojnika, kao u slučaju paljenja Kurana u Afganistanu".

Američki marinci odmah su pokrenuli postupak protiv narednika Steina te ga otpustili i preselili na drugo radno mjesto, na kojem nije imao ni pristup kompjuteru. Taj je potez digao na noge aktiviste za ljudska prava koji su ukazali na činjenicu da svaka osoba u SAD-u prema Prvom amandmanu Ustava ima pravo slobodno iznositi svoje mišljenje, bez negativnih posljedica. Naredniku su podršku pružili i kongresnici.

Američka vojska još od kraja Građanskog rata u 19. stoljeću nastavlja s tradicijom strogog postupanja prema svojim članovima. Vojnicima je zabranjeno sudjelovanje u političkom životu, ali i kritiziranje predsjednika SAD-a. Usprkos tome, ustavna prava trebala bi biti iznad svakog vojnog kodeksa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.