Džakula nakon kninske proslave u beogradskoj Politici: "Hrvatski državni vrh je planski otjerao Srbe"

PREDSJEDNIK Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, koji se u nedjelju pojavio u Kninu, u beogradskoj Politici je objasnio zašto je u nedjelju bio na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Džakula priznaje kako je bio svjestan da će njegov dolazak u Knin izazvati burne reakcije sa svih strana. "Svi se drže svojih pozicija da su bili u pravu, da su bili žrtve, da su se branili, da su samo oni drugi počinili zločine. Netko ne prihvaća odgovornost za vlastite zločine", kazao je Džakula i dodao da nitko ne pruža "ruku pomirenja" niti pokreće procese za vlastito suočavanje s prošlošću i preispitivanje zločina.

"Ne glumim niti pomiritelja, niti izdajnika"

"Zbog tog isključivog stava jednih i drugih normalno je da svaki potez prema normalizaciji odnosa nije dobro prihvaćen u javnosti", rekao je Džakula i dodao da "takvi pionirski potezi" uvijek nailaze na nerazumijevanje masa. "Ne glumim niti pomiritelja niti izdajnika, već čovjeka koji jasno progovara o neriješenim problemima i o potrebi njihova rješavanja, i to kroz dijalog i diskusiju, a ne kroz prešućivanje i mitove", kazao je Džakula na kritike koje su stigle s raznih strana.

"Ne izbjegavam se susresti ni s kim  da bi se riješili problemi Srba u Hrvatskoj. Poziv predsjednika Josipovića, koji promovira potpuno novu politiku prema Srbima u RH, nisam mogao odbiti", kazao je Džakula i dodao da se zbog svojih demokratskih stavova nikome ne misli ispričavati.

"Mitova i prekopavanja kostiju mi je preko glave"


Na pitanje podržava li dolaskom u Knin Josipovićeve riječi da je "Hrvatska pobijedila u pravednom  i obrambenom ratu" Džakula je kazao da ne želi ulaziti u kvalifikacije rata iza nas, nego da želi govoriti o budućnosti. "Mitova, prekopavanja kostiju i parastosa mi je preko glave. Dosta je već toga života u prošlosti", rekao je Džakula i dodao kako želi da se što prije saniraju posljedice rata te da se nastavi normalno živjeti.

"To što predsjednik Josipović od početka svoga mandata propagira pomirenje u regiji te otvara javni prostor za teme koje otežavaju položaj i status Srba u Hrvatskoj, te njihova građanska i ljudska prava, hvale je vrijedno i potpuno novo na ovim prostorima", rekao je Džakula.

"Srpske izbjeglice najteže prošle u ratu"

Objasnio je kako smatra da je "Oluja" nastala kao posljedica nepomirljivog ponašanja političkih predstavnika Srba i Hrvata, "nespremnih prihvatiti realnost i ponuđena rješenja za mirni završetak sukoba". Dodao je da političari tada nisu vodili niti najmanju brigu o ljudima i o tome kakva će sudbina pogoditi Srbe u Hrvatskoj.

"Bave se prekopavanjem kostiju i brojanjem krvnih zrnaca, mitovima i parastosima, bez ikakvih pokušaja da krenu na bolje stvari između država i naroda", kritizirao je političare Džakula. "Takve mitske priče su recidivi prošlosti koji teško opterećuju Hrvatsku i Srbiju, a najteže se reflektiraju na srpske izbjeglice koje su najteže prošle u ovom ratu", kazao je Džakula.

"Oluju će Srbi uvijek doživljavati kao najveći zločin, a Hrvati kao veliku pobjedu"


"Zbog isključivosti, arogancije i političke kratkovidnosti stvorene su šanse da politički vrh Hrvatske napravi akciju sa teškim posljedicama za Srbe u RH i, kako pokazuju haške optužnice, planski otjera srpsko stanovništvo iz Krajine", rekao je Džakula koji smatra da Hrvati i Srbi o Oluji nikada neće imati isti stav.

"Srbi će je doživljavati kao najveći zločin i egzodus, a Hrvati kao veliku pobjedu. Ta pobjeda ima gorak okus zbog posljedica i zločina koji su učinjeni za vrijeme Oluje i nakon nje, a Srbi moraju priznati da su zbog pogrešne i neodgovorne politike svog vodstva, a i vodstva Srbije, dovedeni u bezizglednu poziciju", rekao je Džakula kojega ne zanimaju kritike udruga hrvatskih branitelja.

"Hrvatski branitelji su privilegirana skupina koja nikada nije zadovoljna statusom"

"Ta privilegirana skupina nikada nije zadovoljna svojim statusom", kazao je Džakula i dodao da će se stavovi branitelja "smekšati" kada se u javnosti bude više govorilo o zločinima nad Srbima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.