Evo u kojim bolnicama pacijenti imaju klimu, u KBC Rijeka kažu: Važniji su nam pacijenti nego birokrati!

Foto: Hina, M.P.Š.

DA SE bolnice u Hrvatskoj razlikuju doznali smo i prilikom istraživanja o tome koje su od njih svojim pacijentima osigurale na ovako visokim temperaturama lakše liječenje i boravak u bolnici, a koje su pak prvo mislile na sebe i svoju administraciju koja sjedi u rashlađenim uredima.

U zagrebačkoj KB Dubrava tako naglašavaju da je bolnica od same izgradnje i otvaranja opremljena centralnim sustavom ventilacije, grijanja i hlađenja kako bolničkih soba, radnih prostorija tako i operacijskih sala, a za čije "održavanje i rad ulažu znatna financijska sredstva", navode u Upravi bolnice.

U KBC Split klimatizirana cijela bolnica

Ista je situacija i u KBC-u Split gdje također navode da imaju klimatiziranu cijelu bolnicu.

"Sve operacijske sale i odjeli gdje leže pacijenti imaju klima uređaje kao i uredi Uprave bolnice, no postoji potreba za dodatnim klima uređajima. Upravo je u tijeku narudžba klima uređaja za određene punktove na oba lokaliteta KBC-a Split", rekao je za Index sanacijski upravitelj dr. Nikola Kolja Poljak.

KBC Rijeka: Nemoguće je raditi bez klime

Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka dr. Davor Štimac za Index je rekao da na većini mjesta imaju klime, a tamo gdje ih nemaju tražili su od Klinika da se podnesu zahtjevi za klima uređajima.


"Sad imamo 28 zahtjeva koje rješavamo ovaj tjedan i svakodnevno se postavljaju klime. Pokušavamo ih postaviti na ona mjesta gdje je zaista neizdrživo.

Sami smo pokrenuli tu inicijativu jer smo vidjeli da je vruće. Uzeli smo određeni broj klima i tražili smo od Klinika da nam dostave popis kritičnih mjesta i po njemu smo postupili. Od prošlog tjedna ih postavljamo", rekao je dr. Štimac ističući kako nisu očekivali ovakve nesnosne vrućine.

Dodao je i kako pokušavaju razumjeti potrebe pacijenata jer je kaže, nemoguće raditi bez klime.

"Kod nas je prednost to da su puno više klimatizirane sale i sobe gdje su pacijenti, a neki uredi jesu klimatizirani, a neki nisu. Dali smo prioritet mjestima gdje su bolesnici", kaže on.

Klimatizacija u KBC-u Sestara milosrdnica je zadovoljavajuća s obzirom na dostupna financijska sredstva. Tako barem kaže Milan Rendulić, njihov voditelj tehničkog sektora.

Cijeli sustav, dodaje, nije uopće projektiran za ovako ekstremne uvjete, a niti se bolnica može klimatizirati s običnim split sustavima.

"Bolnice podliježu posebnim Pravilnicima kojima se regulira kakva klimatizacija i ventilacija mora biti za određeni prostor, sa koliko izmjena i koliko treba svježeg zraka po jedinici vremena.

Radi se o vrlo skupim i kompliciranim sustavima za koje su potrebna značajnija financijska sredstva, a koja nam trenutno nisu dostupna. Također javlja se problem s elektroenergetskim sistemom koji je također limitiran i trenutno smo na gornjoj granici opterećenja.

"Uredi se jeftinije mogu klimatizirati od operacijskih sala"

Ponovno napominjem da se uredi mogu klimatizirati s običnim split klima uređajima, a za operacijske sale, intenzivne njege, laboratorije, bolničku kuhinju i ostali slični prostori u bolnicama trebaju imati poseban sustav za klimatizaciju i ventilaciju u skladu za važećim Pravilnicima. Samo za primjer, jedan sustav za klimatizaciju i ventilaciju samo četiri operacijske sale košta oko 2,5 milijuna kuna", rekao je Rendulić.

U KBC-u Osijek rekli su nam da su njihove sve operacijske sale klimatizirane kao i većina odjela.

U KBC-u Osijek trebaju novu trafostanicu za nadograđivanje klima

"Postoji oko 700 split klimatizacijskih sustava, tri velika centralna klimatizacijska sustava, te četiri srednja klimatizacijska sustava koja su nužna za ispravan rad. Uredi uprave manjim dijelom su klimatizirani.

Idealna bi bila situacija kada bi svi objekti bili centralno klimatizirani, no to nije moguće iz financijskih razloga, te nekoliko tehničkih od kojih je najvažniji taj da postojeća trafostanica zadovoljava ovu vršnu snagu električne energije, dakle izgradnjom nove trafostanice mogli bi se nadograđivati novi klima uređaji", rekao je u odgovoru za Index dr. Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC Osijek.

Iz nekih bolnica odgovora nema

Iz drugih bolnica kojima smo istovremeno poslali upite kao i gore navedenima, nismo dobili odgovore.

O KBC-u Zagreb, odnosno njihovoj Klinici za ženske bolesti i porode pisali smo neki dan kad smo se uvjerili da su im uredi administracije klimatizirani dok se pacijentice muče bez klime na plus 40.

Tada nam je sanacijski upravitelj dr. Hrvoje Vrčić odgovorio da je klimatizacija prostora u Klinici načinjena kroz humanitarne akcije vezane za Zavode u kojima je određena djelatnost potpomagana te da će putem donacija nabaviti još klima uređaja, što u međuvremenu i jesu.

"U Merkuru temperatura u kirurškim salama doseže 30 stupnjeva, upozoravali smo Upravu"

Međutim nisu nam odgovorili kakva je situacija u njihovim ostalim Klinikama te da li pacijenti na Odjelima imaju klimatizirane prostorije ili ne.

Odgovor nismo do pisanja teksta uspjeli dobiti niti iz KB Sveti Duh kao ni iz KB Merkur, međutim zato nam se javio zaposlenik KB Merkur koji nas je izvijestio o tamošnjoj situaciji.

Rekao je da u kirurškim salama gdje se izvode najkompliciraniji kirurški zahvati temperature prelaze preko 30 stupnjeva te da je osoblje sala u više navrata Upravi bolnice i predstojniku Klinike za kirurgiju dr. Božidaru Šebečiću upozoravalo na te probleme kako za pacijente koji su na operaciji tako i za osoblje koje izvodi te zahvate, no da Uprava bolnice na čelu s dr. Miranom Martincem nije imala sluha te nije ništa poduzela da se taj problem riješi unatrag sad nekoliko godina.

"Za usporedbu se mora uzeti primjer Odjel hematologije koji je odlično uređen i opremljen. O prostorijama gdje boravi osoblje prilikom dežurstva bolje da ne govorimo, naravno osim soba gdje borave gore navedeni članovi Uprave koji svoje sobe naravno ne dijele", rekao nam je zaposlenik bolnice.  

HRT: Ni bolnica u Slavonskom Brodu nema klime, najgore je u rodilištu

U sobi gdje su trudnice već je prijepodne nesnosno, a temperatura se do kraja dana popne i do 35 stupnjeva.


"Teško je, uvjeti su nikakvi. Nemamo ni rolete niti zastore", rekla je jedna pacijentica za HRT.

Kroz prozore sunce udara ravno u bolesničke sobe, a medicinske sestre pokušavaju se snaći kako znaju i umiju pa pacijentice štite plahtama i ostalim pomoćnim sredstvima.

Posljednjih dana to je ipak nemoguće, budući da se vrućina uvukla u zgradu, pa ni ovakva kreativna rješenja zamračivanjem više ne pomažu.

I liječnici su zabrinuti.

"Ako već ne može svaka soba imati klima uređaja, pomoglo bi i nekoliko njih u hodniku.

"Teže je održavati i osobnu higijenu u takvim uvjetima, to su žene koje krvare", rekao je liječnik Tomislav Gregurević.

Stanje nije bolje ni na ostalim odjelima, a za rješenje problema stajalo bi milijune kuna.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.