Grčka tragedija u drugom činu: BDP pao za visokih 6,2 posto, ne spašava ih ni turistička sezona



GOSPODARSKI podaci za Grčku u drugom tromjesečju pokazali su pad gospodarskih aktivnosti u toj zemlji za 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Službene prognoze za Grčku i dalje govore kako bi na godišnjoj razini BDP trebao biti u minusu za 4,5 posto, što bi trebalo biti manje od 6,9 posto pada u 2001. godini.

Očekuju katastrofu

Valja naglasiti kako je Središnja banke Grčke revidirala podatak iz prvog tromjesečja pa su tako objavili da pad BDP-a nije iznosio 6,2 posto nego 6,2 posto.

Prema podacima grčkog Centra za planiranje i ekonomska istraživanja (KEPE), Grčka bi trebala umjesto planiranih 4,5 posto zabilježiti ekonomski pad od 6,7 posto što se zapravo poklapa s rezultatima iz prva dva tromjesečja kao i najavama do kraja godine.  U trećem kvartalu , unatoč turističkoj sezoni, očekuje se još veća katastrofa - pad od 9,1 posto.

Ovisni o pomoći

Nova grčka Vlada sasvim je ovisna o izvještaju revizora Europske unije, MMF-a i Europske središnje banke, tzv. "velike trojke", jer ukoliko izvještaj bude povoljan Grčka bi  dobila još jedan bailout u iznosu od 31,5 milijardi eura. Problem je u tome da nova grčka konzervativna vlada još nije zaokružila program novih mjera štednje ukupne vrijednosti 11,5 milijardi eura što je jedan od glavnih uvjeta za dobivanje pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.