HEP ne odustaje od gradnje HE Ombla: "Nema opasnosti za šišmiše i bioraznolikost"

Ilustracija: Index

HEP ne odustaje od gradnje hidroelektrane Ombla. Iako je početkom veljače ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio da bi se moglo odustati od gradnje zbog ugroženosti nekih životinjskih vrsta, HEP je na svoje internetske stranice postavio procjene utjecaja na okoliš i socijalna pitanja.

"S obzirom na promjene u hrvatskom zakonodavstvu i direktive EU-a, HEP je u dogovoru s EBRD-om dopunio dokumentaciju o zaštiti okoliša u vezi s mogućim utjecajima projekta na cjelovitost i ciljeve očuvanja prirodnih lokaliteta - prijedlog ekološke mreže Natura 2000", pojasnili su iz HEP-a.

Na njihovim internetskim stranicama su priloženi Plan upravljanja bioraznolikošću područja HE Ombla, Studija ocjene prihvatljivosti HE Ombla za ekološku mrežu te sektorske studije utjecaja na faunu šišmiša, ribe i špiljsku faunu. Sve te studije pokazale su, kažu iz HEP-a, da nema opasnosti za šišmiše i bioraznolikost. Internetski portal SEEbiz.hr prenosi kako iz HEP-a najavljuju da bi se s gradnjom 150 milijuna eura vrijednom hidroelektranom moglo početi za 4-5 mjeseci kada se raspišu i odobre svi potrebni natječaji.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je 8. veljače od HEP-a tražio predstavljanje istraživanja o utvrđivanju ugroženih vrsta, a tada je najavio kako bi se od gradnje HE Ombla moglo odustati.

"Prema neslužbenim informacijama kojima ja raspolažem, a očekujem da ipak raspravljamo i donosimo odluke na temelju službenih podataka, radi se o jednom od najbogatijih speleoloških objekata u Hrvatskoj u kojem je utvrđeno niz endemskih vrsta", rekao je tada Zmajlović i dodao:

"Ako je to sve to točno, ako istraživanje to i dokazuje, onda je moje mišljenje kao ministra zaštite okoliša da moramo ozbiljno razmisliti je li gospodarski interes u ovom slučaju važniji od interesa očuvanja bioraznolikosti", istaknuo je Zmajlović.

Ministar zaštite okoliša i prirode je dodao kako postoje drugi HEP-ovi projekti koji su isto tako vrijedni, a na koje bi se bi se možda bilo bolje koncentrirati. Zmajlović je tada naglasio kako HEP ima sve dozvole koje su izdane 90-ih godina.

"Mi kao ozbiljna zemlja koja ulazi u Europsku uniju dužni smo raditi one projekte koji su usklađeni sa svim europskim normama, standardima i direktivama", naglasio je tada Zmajlović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.