Jagarinec: Imunološkom zavodu ne treba privatizacija, nego proizvodna dozvola

Screenshot: HRT

LIDIJA JAGARINEC, predstavnica sindikata Imunološkog zavoda, u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje rekla je kako su oni i dalje protiv privatizacije Imunološkog.

Kao jedan od razloga navela je i to što su u jednom svom dijelu proizvođači biološkog oružja i samim tim nije dobro da to bude u privatnim rukama.

"Proizvodna dozvola nama je jedino što nam treba u ovom trenutku", naglasila je.

Prema svemu sudeći, u natječaju za privatizaciju Imunološkog moći će sudjelovati i društvo Visia croatica koje je uz pomoć građana iz cijele zemlje do sada skupilo više od milijun kuna. Osim društva Visia croatica još tri tvrtke rade dubinsku analizu stanja u Imunološkom zavodu.

Investitor je obvezan osigurati i ulaganje u Imunološki od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata te trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj.

Trenutačno Imunološki ima dozvolu samo za proizvodnju virusnih cjepiva.

Jagarinec je kao jedan od loših primjera navela je to da su 2009. tražili povećanje cijene imunoglobulina i nisu ga dobili, no u trenutku kad su izgubili dozvolu za proizvodnju, strani dobavljač je dobio 50-postotno povećanje cijene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.