Janković pozdravio Gay pride u Ljubljani: Čekam trenutak kad ću vjenčati prvi istospolni par

Foto: FAH

LJUBLJANKSI gradonačelnik Zoran Janković u nedjelju je pred sudionicima 15. tradicionalne Gay parade u slovenskoj prijestolnici izrazio nadu da će uskoro vjenčati prvi gay par prema novome zakonu o kojemu se još treba očitovati ustavni sud.

Čekam trenutak kad ću u gradskoj vijećnici vjenčati prvi istospolni par, kazao je Janković.

U središtu Ljubljane gradonačelnik je pozdravio više od tisuću ljudi okupljenih na Gay paradi, među njima pripadnike LGBT zajednice, njihove roditelje, rodbinu i prijatelje te aktiviste i simpatizere pokreta.

Slovenski parlament u ožujku je prihvatio zakon kojim se istospolni parovi izjednačuju s heteroseksualnima, uključivo i mogućnost da se vjenčaju i posvajaju djecu. No, zakon se još ne primjenjuje jer se čeka odluka ustavnog suda o referendumu prema zahtjevu nevladinih udruga bliskih katoličkoj crkvi koje traže da se zakon referendumom povuče.

Janković, koji je izabran za gradonačelnika Ljubljane već četiri puta, smatra se liberalnim i sklonim gay zajednici od koje je nedavno dobio i nagradu Pink Dragon, ugledno priznanje političarima koji promiču toleranciju i prava istospolno orijentiranih osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.