Juncker: Hollande sanja ako misli da može pregovarati o fiskalnom paktu i mijenjati ga

JEAN-CLAUDE Juncker, šef Eurogrupe na odlasku, kazao je u razgovoru za Welt am Sontag da će napraviti sve što je u njegovoj moći da "obrani" fiskalni pakt, sročen po njemačkom receptu, od Francoisa Hollande - favorita na izborima u Francuskoj.

Naime, jedan od stupova Hollandeove kampanje bila je upravo teza kako treba ponovno ispregovarati fiskalni pakt o proračunskoj disciplini, jer on donosi samo štednju, a ograničava rast. Ukoliko Hollande pobjedi Sarkozyja, takav bi stav mogao ozbiljno poljuljati proces ratifikacije pakta, jer bi francusko "ne" imalo veću težinu nego češko. A možda i veću nego britansko.

"Pomisao da se pakt može ponovno ispregovarati od vrha do dna i iz teksta izbaciti neki ključni dijelovi je pusti san", kazao je Juncker u intervjuu, dodavši kako će "pričati s Hollandeom" ako ovaj pobjedi na izborima.

Istovremeno su uoči irskog referenduma o fiskalnom paktu ankete pokazale kako 47 posto birača misli glasati u korist pakta. Protiv pakta misli glasati 35 posto birača, a 18 posto je još uvijek neodlučno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.