Ministarstvo zdravlja: Nudili smo kompromisna rješenja, ali nažalost, mirenje nije uspjelo

Foto: Dragan Matić/Cropix

U POVODU današnjeg priopćenja Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) u kojemu se, među ostalim, ministra zdravlja proziva zbog načina vođenja kolektivnih pregovora sa sindikatima u zdravstvu te tvrdi da ministar "omalovažava dijalog, sindikate i sve radnike u zdravstvu", iz Ministarstva zdravlja poslali su priopćenje.

> "Štrajk u zdravstvu mogao bi biti okidač za generalni štrajk"

"Ministar je sindikatima na prvom sastanku predočio protokol o pregovaranju kojeg su odbila potpisati dva od tri sindikata u pregovorima - Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara (HSSMSMT).

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) predložio je da pregovori budu u cijelosti otvoreni za javnost, što je Ministarstvo zdravlja prihvatilo, dok su HLS i HSSMSMT prijedlog za otvorenim pregovorima odbili.

Nadalje, da važeći Kolektivni ugovor nije potpisan 5. srpnja 2013., zaposlenima u zdravstvu plaće bi se isplaćivale samo prema Zakonu o plaćama i Uredbi o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, a to znači da bi zaposleni primali samo osnovnu plaću.

Iako Kolektivni ugovor vrijedi do 5. listopada 2013., odnosno, uz produženu primjenu do 5. siječnja 2014., ministar je otvorio nove pregovore već 31. srpnja 2013., želeći u dobroj vjeri što prije postići dogovor oko novog kolektivnog ugovora.

U procesu mirenja Ministarstvo zdravlja nudilo je kompromisna rješenja, ali nažalost, mirenje nije uspjelo. Sve navedeno nedvojbeno pokazuje našu spremnost na transparentne pregovore i pregovaranje u dobroj vjeri radi postizanja dogovora o novom kolektivnom ugovoru, kojim bismo osigurali pravičnu raspodjelu materijalnih prava za sve zaposlene u zdravstvu", komentirali su iz Ministarstva zdravlja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.