Nema kraja sukobima u Južnom Sudanu: U tri mjeseca ubijeno tisuće ljudi i gotovo milijun raseljeno

Foto: Guliver Image/Getty Images

ČELNICI istočnoafričkih država okupili su se na summitu u četvrtak u Adis Abebi u pokušaju obnove mirovnih pregovora o Južnom Sudanu u kojem su u oružanom sukobu poginule tisuće osoba u tri mjeseca.

Šefovi država i vlada zemalja IGAD-a (Međuvladine vlasti za razvoj), istočnoafričke organizacije koja posreduje u južnosudanskom sukobu, okupljeni su u glavnom gradu Etiopije "kako bi raspravljali o sadašnjem stanju u Južnom Sudanu", piše u priopćenju.

Po južnosudanskim medijima, u raspravama bi trebao sudjelovati i predsjednik države Salva Kiir.

U pripremi za summit, ministri i dužnosnici zemalja članica (Džibuti, Etiopija, Kenija, Sudan, Južni Sudan i Uganda) održali su pripremni sastanak u srijedu navečer. Raspravljali su o izvješću koji je sastavio Seyoum Mesfin, glavni posredovatelj za IGAD u toj krizi.

Sukob u Južnom Sudanu, koji je uz tisuće mrtvih uzrokovao raseljavanje gotovo 900.000 osoba, izbio je 15. prosinca u glavnom gradu Jubi, prije nego se brzo proširio na druge ključne savezne države u zemlji (Unity, Gornji Nil, Jonglei).

Sukobe potiče političko suparništvo između bivšeg zamjenika predsjednika Rieka Machara, smijenjenog u ljeto 2013 i predsjednika Kiira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.