Okrugli stol: Klinike za pobačaje ispiru mozak ženama, priziv savjesti treba regulirati zakonski

Foto: FAH

ZAKONSKIM propisivanjem procedure priziva savjesti u medicini, kao što je to regulirano u obaveznoj vojnoj službi, u Hrvatskoj treba isključiti mogućnost da cijela zdravstvena ustanova ne obavlja pojedine zahvate, poput prekida trudnoće, na koji žene imaju ustavno pravo, poručeno je s okruglog stola "Priziv savjesti u medicini", koji je u srijedu u Novinarskom domu izazvao veliki interes stručne javnosti i nevladinih udruga.

Organizatori skupa - Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini i CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, zahtijevaju od zdravstvene administracije da zakonski zaštiti prava zdravstvenih radnika, ali i prava pacijenata, te onemogući zloupotrebu priziva savjesti, poput slučajeva da liječnici u državnoj bolnici odbijaju izvršiti neki postupak koji uredno obavljaju u privatnoj praksi.

Zbog priziva savjesti kršenje ljudskih prava

Sadašnja situacija nereguliranog priziva savjesti dovela je do kršenja ljudskih prava pacijenata i kaosa u zdravstvenom sustavu, istaknuto je na skupu koji je, po riječima organizatora, inicirao slučaj pet hrvatskih bolnica u kojima se proteklih mjeseci, zbog priziva savjesti liječnika, nije moglo obaviti pobačaj.

Problem se očituje i u odbijanju pojedinih liječnika da educiraju pacijente o kontracepciji, sterilizaciji i vantjelesnoj oplodnji, uskraćuju hitnu kontracepciju silovanim ženama i općenito se diskriminatorski odnose prema ženama u ime očuvanja života djeteta, upozorila je umirovljena pedijatrica i docentica na zagrebačkom Medicinskom fakultetu Gorjana Gjurić.

Osim u reproduktivnoj medicini, s problemom priziva savjesti sve se više suočava i palijativna medicina u pitanjima eutanazije i asistiranog suicida, ali i primarna medicina, ponajprije vezano uz cijepljenja protiv HPV-a.

Klinike za pobačaje ispiru mozak ženama

Ginekolog Dubravko Lepušić istaknuo je potrebu za osnivanjem Povjerenstva za reproduktivno zdravlje žena pri Ministarstvu zdravlja te zatražio hitno pravno sankcioniranje tzv. Klinika za pobačaje u kojima protivnici pobačaja diskvalificiraju žene i ispiru im mozak raznim neznanstvenim teorijama i informacijama. "Rješenje nije ni u kakvom ograničavanju i zabranjivanju, već u edukaciji, prvenstveno mladih", istaknuo je Lepušić.

Ginekologinja Jasenka Grujić Koračin preporučila je da se priziv savjesti u medicini uredi tako da ne potire druga ljudska prava, ne priječi dostupnost legalne zdravstvene zaštite i ne izaziva diskriminaciju. Nužno je da Hrvatska što prije poduzme odgovarajuće mjere u svojoj legislativi i na razini strukovnih društava i etičkog kodeksa, istaknula je.

Stajališta organizatora izazvala su žestoku raspravu u kojoj su sudjelovali predstavnici konzervativnih udruga (Vigilare, Grozd, Hrvatsko katoličko liječničko društvo) koji su se pozivali na pravo na slobodu savjesti i zaštitu života od začeća do naravne smrti, te organizacija za zaštitu ljudskih prava i prava žena koji su tražili zaštitu ustavnog prava na privatnost.

Prigovor savjesti osigurava integritet liječnicima

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo istaknuo je da problem nije u nedostatku zakona, već u činjenici da ih se ne poštuje, dok je čelnik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Trpimir Goluža tvrdio kako institut prigovora savjesti omogućuje liječnicima zadržavanje osobnog integriteta. "Dobar je za kolege koji smatraju da je život najveća ovozemaljska vrednota", rekao je Goluža.

Na raspravu o prizivu savjesti reagirao je i Hrast - pokret za uspješnu Hrvatsku, koji također u potpunosti podržava pravo na priziv savjesti kao "vrijednost svakog modernog demokratskog društva".

Hrast se također protivi odluci Europske komisije kojom je, kako tvrde, "naređeno Hrvatskoj da mora u ljekarnama prodavati tzv. pilule za dan poslije".

Radi se o sredstvu koje nije tek kontraceptivno nego u velikom broju slučajeva i abortivno. Hrvatska će trebati na tržište staviti tablete koje djeluju intenzivno hormonalno i čije djelovanje na zdravlje žene još nije ispitano, navode iz Hrasta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.