Pogledajte okršaj američkih plavaca i prosvjednika: Bačen suzavac i uhićeno 300 ljudi

U SUBOTU su prosvjednici Pokreta Occupy Oakland u gradu Oakland, američke savezne države Kalifornije, spalili američku zastavu i pokušali prodor u gradsku vijećnicu. Prodoru je prethodio pokušaj policije da suzavcem razbije prosvjede. Osim suzavca policija je prosvjednike napala i vrećicama graška. Policijski izvori tvrde da su reagirali izazvani bacanjem kamenja i boca te rušenjem ograde obližnjeg kongresnog centra, prenosi LA Times.

Prosvjednici su planirali zauzeti napušteni kongresni centar te ga koristiti kao sjedište, no pritom su upali u zgradu YMCA-a, a pokušali su prodrijeti i u gradsku vijećnicu. Jučerašnji dan zapamćen je kao najnasilniji prosvjedni dan još od studenoga kada je policija nasilno razmontirala kamp Pokreta Occupy Oakland. Gradonačelnica Oaklanda, Jean Quan tada je prosvjednicima poručila da prestanu "koristiti Oakland kao svoje igralište". Cijelu subotu prosvjednici su se sukobljavali s policijom gađajući ih bocama i drugim predmetima koje su imali pri ruci.

Okupljanje je počelo rano u jutro kad su prosvjednici marširali ulicama grada zaustavljajući promet. Cilj je bio okupirati napušteni kongresni centar Henry Kaiser. Do popodneva se na prosvjedima okupilo više od 2000 ljudi. Posljedice sukoba su 300 uhićenih prosvjednika. Među uhićenima je bila i novinarka Susie Cagle koja je ipak odmah puštena. Medijska grupa pokreta Occupy Oakland izdala je priopćenje u kojem stoji da su "brutalnim uhićenjima narušena ustavna prava civilnog neposluha". Od početka prosvjeda u listopadu, Pokret Occupy Oakland jedan je od najasertivnijih i najizdržljivijih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.