Poslovni krah Marine Wallner: Kupila vilu od Keruma za 10 milijuna eura, sada traži predstečajnu nagodbu

Screenshot: Street View

PRVA splitska građevinarka Marina Wallner zatražila je koncem prošle godine predstečajnu nagodbu za svoju tvrtku Elanija. Prije samo četiri godine kupila je od Željka Keruma prestižnu Vilu Matić na Bačvicama, i to za 10 milijuna eura!

Stvaran dug nepoznat

U prijedlogu za pokretanje predstečajne nagodbe od 20. studenog 2014. godine Wallner je navela kako ukupni iznos obaveza iznosi 238 milijuna kuna s napomenom da nije usklađeno knjigovodstveno stanje. U nešto kasnije podnijetu financijskom i operativnom planu restrukturiranja pojavljuju se druge brojke. Tako se navodi da pod pretpostavkom da se sve obaveze prema vjerovnicima moraju izmiriti manjak likvidnih sredstava iznosi 173,2 milijuna kuna. Piše i da su ukupne obaveze veće za 39 milijuna kuna, što predstavlja dug prema vjerovnicima koji će se namirivati nakon namirenja svih vjerovnika iz predstečajne nagodbe. Nadalje se navodi kako iznos nedostatka likvidnih sredstava treba povećati za iznos koji sestrinska Elanija Plus duguje Splitskoj banci, a radi se o 74,2 milijuna kuna, budući da je Elanija sudužnik po tom kreditu, a očito ga ne može vraćati, pa u ovom slučaju, zaključuje Wallner, iznos nedostajućih likvidnih sredstava bi iznosio 247,4 milijuna kuna. 

Dakle, teško je iz svega ustanoviti koliko je zapravo dug Elanije jer se u prijavljenim dokumentima kreće u rasponu od 173,2 do čak 247,4 milijuna kuna pa smo pitali Marinu Wallner. Ne zna ni ona.

"To se tek treba utvrditi. Mislim da ćemo se uspjeti dogovoriti sa svim vjerovnicima", kazala nam je Wallner.

"Iskorištavamo zakonsku mogućnost"

Predstečajnu nije htjela posebno komentirati.

"Iskorištavamo zakonsku mogućnost. Dio je to, nažalost, sveopće teške situacije, pogotovo u građevini, u kojoj nema milosti", kaže Wallner.

O Vili Matić tek je kratko rekla: "Bio je to posao, kao i svaki drugi."

Insolventna Elanija

Kako nije htjela govoriti o predstečajnoj, o razlozima doznajemo iz financijskog i operativnog plana. Elanija je, dakle, insolventna i nema dostatnu likvidnost za pokrivanje dospjelih obveza. Loša je ročna struktura kreditne zaduženosti, neke financijske institucije su raskinule ugovore o kreditiranju, visoka vrijednost neoperativnih zalih zemljišta koja se ne mogu u kratkom roku smatrati utrživim, a bez pokretanja kompletnih projekata izgradnje, nemoguće je postići dodatnu vrijednost potrebnu za plaćanje kreditnih obaveza i obaveza prema dobavljačima... Navodi se i neoperativna imovina poslovnih prostora, daljnji pad cijena na tržištu stanogradnje, sporovi koji imaju učinak na daljnje zabilježbe na pravnim radnjama neophodnim za pokretanje novih projekata, blokirana je izgradnja više projekata, među ostalim i onaj za Vilu Matić. 

Slabosti, snaga, prilike i prijetnje

Pod slabosti su navedene visoka zaduženost i neoperativne zalihe, dok su snage iskustvo i menadžment. Prilike su specifičan zemljopisni položaj Splita i vrijedna zemljišta na atraktivnim lokacijama, suradnja na projektima poticajne stanogradnje, začeta inače još za vrijeme Kerumovog mandata, suradnja s Gradom Splitom u izgradnji javne garaže Zvončac, dok su prijetnje daljnji pad cijena na tržištu stanogradnje, nemogućnost reprograma kreditnog zaduženja, sporovi, zabilježbe...

Elanija traži čak 3 godine grace perioda!

Wallner upozorava da bi se u slučaju stečaja Elanije, razlučni vjerovnici mogli naplatiti maksimalno do 42 posto, a ostali bi se vrlo teško mogli naplatiti. Zato u osnovi predstečajne nudi grace period od čak tri godine te još četiri godine otplate uz 4 posto kamata. Zaposlenike bi Elanija isplatila u 2015. godini, dok bi u 2016. i 2017. godini platila Poreznoj upravi, ali samo obavezu vezanu uz realizaciju projekta Šibenik. Ostatak između 2018. i 2021. godine. Radi se inače o dugu od 7,7 milijuna kuna. Svi ostali zbrinuli bi se u također u tom razdoblju, u 48 jednakih mjesečnih rata te uz kamatu od 4 posto.

Dužna bankama, izvođačima, arhitektima i - sama sebi!

Među vjerovnicima Elanije nalaze se banke poput Zabe sa 51,9 milijuna kuna potraživanja ili Imex banke sa potraživanjem od 18,7 milijuna kuna, lanac Victa sa 15,6 milijuna kuna, ali i druge tvrtke Marine Wallner, kao Kila jug i Kila zapad sa 13,8 milijuna kuna pa čak i ona osobno traži od Elanije 8 i pol milijuna kuna. Slobodna Dalmacija traži 1,1 milijuna kuna, čitav niz privatnih osoba potražuje od par stotina tisuća kuna do preko 10 milijuna kuna. Na listi vjerovnika su i arhitektonski studiji, izvođači radova, Grad Split, Hypo leasing...

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.