Šest milijuna kuna potrošeno za EU proslavu, a radnice DTR-a mole za brašno, šećer, ulje kako bi preživjele!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

JUČER je elita slavila. Za to je potrošeno šest milijuna kuna iz vaših džepova. Zna li Europa za radnice DTR-a?

Na Facebook stranici Podrška radnicima DTR-a upućen je apel javnosti za pomoć radnicama koje mjesecima ne primaju plaću, a godinama su marljivo radile u često neljudskim uvjetima.

"Apeliramo da svi građani koji mogu od danas 1. srpnja 2013. donose pomoć u obliku najnužnijih prehrambenih i higijenskih potrepština u poslovnicu DTR-a, Petrinjska 2. Pomoć je moguće dostaviti svaki dan unutar radnog vremena poslovnice, od ponedjeljka do petka 8-20, te subotom do 15 sati", piše na stranici.

"Radnice nisu primile plaću od veljače 2013. i neke od njih trenutno žive na rubu egzistencije. Iako je tvornica dobila novog vlasnika, zbog pravnih procedura isplata plaća je nemoguća do daljnjega. Svaka obećana pomoć od grada i države je izostala", ističu.

Potrebne osnovne namirnice: ulje, šećer, deterdžent...


Na popisu potrebnih namirnica naveli su: ulje, šećer, brašno, tjestenina, riža, sapun, šampon, gel za tuširanje, prašak za rublje itd. Budući da u poslovnici ne postoji frižider, mole se građani da ne donose kvarljive namirnice.

Nakon polagane propasti u toj je tvornici "zaposleno" samo stotinjak radnica, a do prošloga desetljeća ondje ih je radilo 1200 te je Domaća tvornica rublja postala samo jedna u nizu posrnulih tvornica tekstila koje su nekada zapošljavale tisuće radnica.

U međuvremenu je DTR prodan na javnoj dražbi i novi je vlasnik postao zagrebački poduzetnik Milan Carić, koji je za većinski udio od 65,45 posto tvrtke platio 890.000 kuna. Međutim, novi vlasnik još nije preuzeo upravne ovlasti pa isplata ionako mizerne prosječne plaće od dvije i pol tisuće kuna još nije krenula.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.