The Economist: Za Hrvate i Srbe rat u Ukrajini je ponavljanje njihovog rata iz 90-tih

Ilustracija: Youtube

"OD AZOVSKOG mora do Aleppa, borci sa zapadnog Balkana su u ratu. Njihove vlade zabrinute su u tolikoj mjeri da su doneseni zakoni koji su borbu u drugim zemljama proglasili ilegalnom", stoji na početku teksta u Economistu posvećenom borcima s Balkana.


Srbi su se pridružili proruskim pobunjenicima u Ukrajini, a Hrvati se bore na ukrajinskoj strani, navodi ugledni list.

"Muslimani iz Albanije, Bošnjaci i muslimani sa Sandžaka otišli su se boriti u Irak i Siriju. Svoje poruke šalju preko interneta te se međusobno pozdravljaju", piše Economist i dodaje: "Za Hrvate i Srbe, ovaj je rat ponavljanje vlastitog sukoba iz 1990. godine isto koliko i avantura ili križarski rat".

Hrvati se priključili bataljunu Azov

Srpsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je Radomir Počuča osoba najvećeg profila koja se bori u Ukrajini. Prošlog je mjeseca zarobljen od strane drugih srpskih boraca. Na Facebooku su ga posramili slikama na kojima je vezan nosio majicu ukrašenu srpskom zastavom i sloganom "Srpska čast".

Mnogi su Srbi povezani s malim ultranacionalističkim skupinama. Oni preziru svoju vladu, mrze Europsku uniju i protive se ulasku u NATO. Vjeruju kako vode kršćansku borbu.

"U tome su isti kao Hrvati koji su se pridružili ukrajinskom bataljunu Azov, ozloglašenoj jedinici poznatoj po nacističkim simbolima koji su privukli volontere iz cijele Europe", navode u Economistu.


Poljski istraživač Kacper Rekawek procjenjuje kako se na svakoj strani bori oko 300 stranih državljana. Navodi kako je najviše Srba, njih stotinjak. Na Ukrajinskoj strani ima otprilike 25 boraca.

U borbama ubijena 34 Kosovara

Brojke u Iraku i Siriji ipak su više. Kosovar Shpend Kursani navodi kako se na tim područjima nalazi 232 njegovih sugrađana, 330 državljana BiH, 90 Albanaca, 70 Srba i 12 Makedonaca.

Albanski kontingent u Islamskoj državi predvodi Lavdrim Muhaxheri koji je opsjednut svojom popularnošću na društvenim mrežama, a napravio je video na kojem odrubljuje glavu iračkom zarobljeniku.

Kursani je u svojem istraživanju otkrio kako većina Kosovara koja ratuje u Siriji dolazi iz ruralnih područja te da su slabo obrazovani. Dvije trećine njih kazneno je evidentirano. U borbama su stradala 34 Kosovara.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.